De Ensors worden genderneutraal
Vorig jaar won Maaike Cafmeyer de laatste Ensor voor ‘Beste Actrice TV’. Foto: Nick Decombel

De Ensors, de belangrijkste Vlaamse tv- en filmprijzen, worden genderneutraal. De categorieën beste acteur en beste actrice worden samengevoegd, waardoor er de komende editie alleen nog awards worden uitgereikt voor de ‘beste acteerprestatie’. Dat melden de organisatoren vrijdag.

De categorieën ‘beste acteerprestatie in een hoofdrol’ en ‘beste acteerprestatie in een ondersteunende rol’ komen er zowel voor film als voor televisie. Omdat er in het verleden geen prijs voor de bijrollen bestond, blijft het aantal uitgereikte awards dus gelijk.

De organisatoren volgen daarmee het voorbeeld van het Filmfestival van Berlijn, dat eerder dit jaar al de aparte prijzen voor acteurs en actrices schrapte. Ook de Gouden Kalveren, de Nederlandse filmprijzen die vrijdag worden uitgereikt, zijn dit jaar voor het eerst genderneutraal. In 2017 won Emma Watson al de eerste genderneutrale prijs, de MTV Movie & TV Award.

Daarnaast ondergaan de Ensors nog enkele andere wijzigingen. Zo zullen vanaf volgend jaar ook remakes in aanmerking komen. De Ensor voor ‘debuut van het jaar’ wordt omgedoopt tot ‘belofte van het jaar’. De categorie ‘internationale doorbraak van het jaar’ krijgt dan weer de naam ‘internationale prestatie van het jaar’, omdat steeds meer Vlaams talent niet eenmalig aan de slag kan in het buitenland, maar vaak actief betrokken blijft.

De Ensors worden uitgereikt op 29 januari, op de slotdag van het Filmfestival van Oostende. De nominaties worden op 3 januari bekendgemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in