Minister Van der Straeten herhaalt vraag om uitgebreid sociaal te verlengen voor stijgende energiefactuur
Minister Van der Straeten. Foto: BART DEWAELE

Om de factuur betaalbaar te houden, zeker voor de laagste inkomens, herhaalt federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) haar voorstel om het sociaal tarief te verlengen. Maar een akkoord is er nog niet.

Met de voortdurende stijgende energieprijzen en de winter in aantocht, wordt ook de druk op de federale regering steeds groter om dat aan te pakken. Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) herhaalde vandaag haar wens om het uitgebreid sociaal tarief te verlengen, zodat alvast de meest kwetsbaren beschermd zijn. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, is daar echter nog geen akkoord over.

Eind vorig jaar besliste de federale regering om het sociale tarief uit te breiden zodat een miljoen gezinnen onder dat tarief vallen. Normaal gezien zou die uitbreiding eind dit jaar aflopen, maar nu de energieprijzen zo sterk stijgen, pleit de minister er voor om de uitbreiding te verlengen, zodat alvast die gezinnen beschermd zijn tegen de stijgende prijzen, aldus de minister op Twitter.

‘Concreet betekent het dat een alleenstaande werkende moeder die gas en elektriciteit 1800 euro per jaar betaalt, betaalt dankzij sociaal tarief 1000 euro. Een vermindering van 800 euro’, klinkt het nog.

Geen BTW-verlaging

Minister Van der Straeten heeft samen met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) donderdagmiddag een voorstel uitgewerkt over de hervorming van de energiefactuur, zo deelde ze nog mee op Twitter. Daarbij zouden de federale heffingen worden vervangen door accijnzen waardoor de regering indien nodig kan ingrijpen.

Een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent, zoals PVDA en Vlaams Belang graag zouden zien, is voor hem geen oplossing. Ook minister Van der Straeten vindt dat geen oplossing, want ook wie hier geen nood aan heeft - bijvoorbeeld om een verwarmd buitenzwembad te verwarmen - daar zijn voordeel mee doet.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het uitgebreid sociaal tarief werd verlengd, momenteel is dit enkel een voorstel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig