Voormalige secretaresse concentratiekamp (96) opgepakt na vlucht net voor proces
Stutthof Foto: AP

Irmgard Furchner moest donderdag terechtstaan op beschuldiging van medeplichtigheid aan meer dan 11.000 moorden. Maar bij de start van de zitting was de vrouw niet aanwezig. Er werd een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De 96-jarige vrouw was ’s ochtends vroeg verdwenen uit het woonzorgcentrum waar ze woont. Volgens het gerecht nam ze een taxi naar een metrostation. Naar verluidt werd ze in Hamburg op straat opgemerkt. Donderdagnamiddag is Furchner opgepakt, verklaarde Frederike Milhoffer, gerechtwoordvoerder. Nadat rechter Dominik Gross had gemeld dat ze voortvluchtig was, stelde hij de zitting uit tot 19 oktober.

Jeugdrechtbank

De vrouw wordt ervan beschuldigd dat ze de verantwoordelijken van het naziconcentratiekamp Stutthof bij Danzig tussen juni 1943 en april 1945 heeft geholpen bij het systematisch doden van gevangenen. Dat deed ze in haar functie van stenograaf en typiste in het kantoor van de kampcommandant. Ze was achttien jaar toen ze in het kamp begon te werken. Daarom staat ze voor een speciale jeugdrechtbank terecht.

Ongeveer 65.000 gevangenen van het kamp, gevestigd in de buitenwijken van de stad, zijn volgens schattingen van het officiële Duitse centrum voor onderzoek naar nazimisdaden in het kamp omgekomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig