Frans ex-president Nicolas Sarkozy mag jaar celstraf voor illegale financiering verkiezingscampagne thuis uitzitten
Foto: REUTERS

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is donderdag door de correctionele rechtbank van Parijs schuldig bevonden aan illegale financiering van zijn herverkiezingscampagne in 2012 in de zogenaamde Bygmalion-affaire. Sarkozy werd veroordeeld tot één jaar celstraf, maar gaat in beroep.

De Bygmalion-affaire draait om Sarkozy’s herverkiezingscampagne in 2012. De toenmalige Franse president zou toen samen met zijn team ruim 22 miljoen euro meer uitgegeven hebben dan wettelijk toegestaan. Dat gebeurde via een systeem van valse facturen met communicatiebureau Bygmalion.

De rechtbank veroordeelde Sarkozy (66) tot één jaar celstraf, die hij thuis mag uitzitten onder elektronisch toezicht. De advocaat van de voormalige president, die de vrijspraak had gevraagd, liet al weten dat hij in beroep gaat. Sarkozy was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

In maart werd Sarkozy ook al tot een jaar effectieve celstraf veroordeeld in de ‘afluisteraffaire’. De ex-president had geprobeerd infor­matie te ontfutselen van Gilbert Azibert, een gewezen procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, over nog een ander onderzoek waarin hij betrokken was, de Bettencourt-affaire. In ruil voor informatie beloofde Sarkozy Azibert een prestigieuze job in Monaco. De telefoon van de voormalig president werd op dat moment echter afgetapt. Sarkozy ging ook tegen die uitspraak in beroep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in