Minister Demir zet punt achter gedateerde omgevingssubsidies
Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving. Foto: ISOPIX

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) schaft twee gedateerde omgevingssubsidies af die 650.000 euro per jaar kosten. De twee premies staan symbool voor de volgens critici soepele subsidieregeling in Vlaanderen.

De septemberverklaring van voorbije maandag is traditioneel een goednieuwsshow die de krijtlijnen van het Vlaamse beleid voor de komende jaren uit de doeken doet. Daarna in een klein zaaltje komt het minder goede nieuws: wat gaat dat nieuwe beleid kosten?

In de Rik Wouterszaal van het Vlaams Parlement kondigde Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) aan dat er onder meer 30 miljoen euro bespaard zal worden in het departement van zijn partijgenote Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving.

Bijna 2 miljoen euro

In die besparingen zit onder meer de afschaffing van de verhardingspremie vanaf 1 januari 2022. Sinds de jaren 90 kunnen lokale besturen deze subsidie aanvragen wanneer een ruimtelijk uitvoeringsplan voorziet dat een zachte bestemming verandert in een harde.

Volgens het kabinet-Demir ‘maakte de Vlaamse regering geen reclame voor deze regeling’, maar kostte deze premie toch nog steeds 250.000 euro per jaar. ‘Deze steun paste niet meer binnen het nieuwe regeringsbeleid, met onder meer de Blue Deal, dat volop wil inzetten op de ontharding van Vlaanderen.’

Sinds 2020 kunnen burgers en lokale overheden een premie aanvragen die net het omgekeerde beoogt: verharde ruimte meer waterdoorlaatbaar maken. Die blijft behouden.

Gulle subsidiecultuur

Ook verdwijnt de subsidie voor de sanering door nieuwe eigenaars van leegstaande of verwaarloosde bedrijfsruimten. Zowel burgers, overheden als bedrijven kunnen vandaag gebruik van maken van deze premie, die 90 procent van de uitgevoerde werken dekt.

De verdwijning van die financiële steun komt neer op een besparing van 400.000 euro per jaar. ‘Zulke projecten zijn van nature winstgevend, dus is deze steun overbodig geworden’, aldus het kabinet-Demir.

In totaal bespaart de Vlaamse regering dus de komende drie jaar bijna 2 miljoen euro door deze gedateerde subsidies te schrappen. Dat die tot op vandaag bestonden, staat volgens critici symbool voor de gulle subsidiecultuur die in Vlaanderen heerst.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig