Philippe Gilbert krijgt zitje in Atletencommissie van UCI
Philippe Gilbert. Foto: PRESSE SPORTS

Philippe Gilbert is tijdens het voorbije WK wielrennen in Vlaanderen door zijn collega-renners verkozen tot nieuwe vertegenwoordiger van de renners in de Atletencommissie van de Internationale Wielerunie (UCI), zo maakte de UCI dinsdag bekend. Hij kreeg een mandaat van vier jaar.

De 39-jarige Gilbert, die volgend seizoen zijn laatste profjaar bij Lotto Soudal ingaat, kreeg met 65,9 procent (205 stemmen) duidelijk meer stemmen dan zijn Letse concurrent Toms Skujins (Trek-Segafredo). Die moest tevreden zijn met 32,5 procent (101 stemmen).

Bij de vrouwen trok de Amerikaanse Ruth Winder met 83,3 procent aan het langste eind, ten koste van de Griekse Varvara Fasoi (12,5 procent).

De Atletencommissie van de UCI bestaat uit twintig leden. Elke discipline (veldrijden, paracycling, BMX, BMX freestyle, mountainbike cross-country, mountainbike downhill, trial, wegwielrennen, baanwielrennen en indoor wielrennen) heeft twee vertegenwoordigers, een man en een vrouw. De Tsjechische veldrijdster Katerina Nash is momenteel de voorzitster, maar op het einde van het jaar vinden er nieuwe voorzittersverkiezingen plaats.