Twee Nederlandse journalisten opgepakt in Turkije
Foto: EPA-EFE

Twee Nederlandse journalisten van RTL-Nieuws, Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam, zijn maandag opgepakt in de Turkse stad Edirne. Daar werkten ze aan een reportage over vluchtelingen, vertelt hun advocaat.

Volgens Turkse autoriteiten waren de Nederlandse journalisten Olaf Koens en Pepijn Nagtzaam aan het filmen in een gebied waar dat niet is toegestaan. Koens en Nagtzaam waren op reportage in Edirne, aan de grens met Bulgarije. Dat is een buurt waar veel routes lopen, die gebruikt worden door vluchtelingen.

Hun advocaat, Erselan Aktan, zegt in de Turkse media dat hun reportage inderdaad over de vluchtelingenroutes in Edirne ging, maar dat er ‘geen aanwijzingsborden stonden die wezen op een filmverbod.’

De journalisten werden later op maandag vrijgelaten, maar hun voertuig en opnameapparatuur zou in beslag genomen zijn.

Aktan zei ook dat de aanhouding van de mannen hun journalistieke vrijheden in Turkije zou beperken. ‘Ze zullen niet meer comfortabel kunnen werken.’

Volgens RTL Nieuws is hun team goed behandeld geweest. Koens is correspondent voor RTL Nieuws voor het Midden-Oosten, Nagtzaam is producer en cameraman.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig