De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft dinsdag vierhonderd jongeren toegesproken op een klimaatconferentie in Milaan. Ze hekelde de ‘dertig jaar aan blabla’ van wereldleiders over het klimaat en beschuldigde hen ervan ‘de hoop van jongeren te verdrinken in hun loze beloftes’.

De VN, Italië en het Britse voorzitterschap van COP26 hebben vierhonderd jongeren tussen 15 en 29 jaar uit bijna 200 landen uitgenodigd om drie dagen lang in Milaan een gezamenlijke verklaring op te stellen. Die zal later deze week tijdens een vergadering aan ministers worden voorgelegd.

‘Ze nodigen speciaal geselecteerde jongeren uit voor dit soort bijeenkomsten en beweren dat ze naar ons luisteren, maar dat doen ze niet. Ze luisteren niet naar ons, dat hebben ze nooit gedaan’, zei Thunberg vanop het podium tegen de organisatoren van het evenement.

Hoop

‘Maar we kunnen dingen veranderen’, pleitte ze. ‘Wij kunnen de machthebbers niet langer laten beslissen wat politiek mogelijk is of niet, wij kunnen de machthebbers niet langer laten beslissen wat hoop is. Hoop is geen blabla, hoop is de waarheid zeggen, hoop is handelen, hoop komt altijd van mensen.’

Terwijl het aantal klimaatrampen toeneemt, zijn de toezeggingen van de landen nog steeds niet toereikend om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, namelijk de opwarming van de aarde beperken tot ruim onder de 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zo mogelijk onder 1,5 graad.

Volgens de laatste VN-evaluatie, die midden september is gepubliceerd, stevent de wereld af op een ‘catastrofale’ opwarming van 2,7 graden.