Ministerieel besluit gepubliceerd: deze maatregelen gaan vrijdag in
Foto: Boumediene Belbachir

Het ministerieel besluit met de coronamaatregelen is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De meeste maatregelen treden in werking op 1 oktober 2021. Hieronder een overzicht.

Mondmaskers

Vanaf aanstaande vrijdag 1 oktober, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar, is het dragen van het mondmasker enkel nog verplicht:

• in de gesloten ruimtes van het openbaar vervoer en van het georganiseerd collectief vervoer.

• voor de dienstverlener en de klant in inrichtingen en plaatsen waar contactberoepen worden uitgeoefend. Dit wanneer zij direct fysiek contact hebben of wanneer de afstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd voor een duur van minstens 15 minuten.

• voor de medewerkers, de organisatoren en het publiek bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen voor zover deze binnen worden georganiseerd, zonder toepassing van het Covid Safe Ticket en met een publiek van 500 of meer personen.

Daar waar de social distancing niet kan worden nageleefd, blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen voor personen vanaf 13 jaar.

Discotheken en dancings

Discotheken en dancings kunnen hun activiteiten hervatten op 1 oktober. De toegang tot deze inrichtingen dient in alle gevallen te worden georganiseerd met gebruik van het Covid Safe Ticket.

Evenementen met minder dan 500 personen binnen en met minder dan 750 personen buiten kunnen plaatsvinden zonder beperkingen inzake mondmaskers, social distancing en horeca.

Deelstaten en lokale overheden hebben vanaf 1 oktober de mogelijkheid om het gebruik van het Covid Safe Ticket te verplichten voor de toegang tot publiek toegankelijke evenementen.

Massa-evenementen

Voor de organisatoren van evenementen met een publiek van minstens 500 personen binnen en minstens 750 personen buiten wordt vanaf 1 oktober mogelijk om gebruik te maken van het Covid Safe Ticket.

Private bijeenkomsten

Bij private bijeenkomsten mogen maximum 500 personen binnen en 750 personen buiten aanwezig zijn.

Luchtkwaliteit

In de eet- en drankgelegenheden van de horecasector, de inrichtingen van de sportsector (zoals fitnesscentra) en de evenementensector moet nog steeds een luchtkwaliteitsmeter aanwezig te zijn.

De luchtkwaliteitsnorm voor de verschillende sectoren bedraagt nog steeds 900 ppm CO2. Wanneer deze waarde wordt overschreden, moet de uitbater een actieplan hebben dat is opgesteld op basis van een risicoanalyse.

Hiervoor wordt een transitieperiode van minstens drie maanden voorzien.

Reizen

Het Overlegcomité van 17 september 2021 heeft besloten om vanaf 1 oktober 2021 het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) alleen nog elektronisch aan te bieden (en de mogelijkheid om het PLF op papier in te vullen en op te sturen, op te heffen).

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig