In New York hebben tientallen katholieken gedemonstreerd tegen Benedetta, de nieuwste film van de Nederlanse regisseur Paul Verhoeven. ‘We protesteren fel tegen de godslasterlijke lesbische film Benedetta, die de heiligheid van katholieke nonnen beledigt.’

De nieuwste film van Paul Verhoeven, Benedetta, gaat over de liefde tussen twee lesbische nonnen. Volgens de betogers in New York maakt Verhoeven zich schuldig aan een ‘godslasterlijke’ weergave van nonnen en het katholicisme. Eerder besloot Rusland de film compleet te verbieden.

• Interview Paul Verhoeven | ‘Weg met die nieuwe preutsheid!’

Het protest vond maandag plaats, voorafgaand aan de première van de film op het New York Film Festival. Demonstranten scandeerden leuzen en stonden er met grote spandoeken. ‘We protesteren fel tegen de godslasterlijke lesbische film Benedetta, die de heiligheid van katholieke nonnen beledigt’, valt op een van de doeken te lezen.

• Virginie Efira in ‘Benedetta’ | De ster die u nog niet kent

Zelfgemaakte dildo

De film schiet vanwege bepaalde naaktscènes in het verkeerde keelgat bij religieuze mensen. In een van de veelbesproken scènes wordt een zelfgemaakte dildo gebruikt in de vorm van een heilige. Dat wordt beschouwd als beledigend. Over die scène zei Verhoeven op het filmfestival in Cannes: ‘Iedereen heeft het maar over die dildo. Terwijl ik persoonlijk de martelscène aan het einde veel erger vind. Maar daar hoor je vreemd genoeg niemand over.’

Het is niet de eerste keer dat Benedetta, de nieuwste film van Paul Verhoeven, zorgt voor protest. Zo besloot Rusland de film compleet te verbieden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig