Eerste ‘shutdown’ onder Biden dreigt nadat Republikeinse senatoren stemming geblokkeerd hadden
Foto: AP

De Amerikaanse president Joe Biden ziet het doemscenario van gesloten overheidsdiensten dichterbij komen. De Republikeinen blokkeerden maandagavond een stemming in de Senaat over een voorstel om donderdag overheidsfinanciering veilig te stellen na het einde van het begrotingsjaar. Een nieuwe regeling moet afgesproken worden voor de start van het nieuwe boekjaar op 1 oktober.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week in met de tijdelijke financieringsregeling van de regering. Maar in de Senaat verzetten de Republikeinen zich. Ze zijn het niet eens met het voorlopig opschorten van het schuldenplatform.

De Amerikaanse minister Janet Yellen van Financiën zegt dat de regering in gebreke dreigt te blijven als het Congres het schuldenplatform niet verhoogt. Een exacte dag is niet te geven, maar de regering zal ‘in de loop van oktober’ zonder geld komen te zitten, waarschuwde Yellen begin september. Als de regering in oktober niet in staat zou zijn om haar schulden af te lossen, dreigt voor de Amerikaanse economie en internationale financiële markten volgens Yellen ‘onherstelbare schade’.

Onbetaald doorwerken

Bij een shutdown moeten sommige overheidsmedewerkers verplicht verlof krijgen of moeten ze tijdelijk onbetaald doorwerken. Afhankelijk van hoelang zo’n situatie duurt, kunnen bepaalde overheidsdiensten worden beperkt of betalingen worden uitgesteld. Dergelijke sluitingen van overheidsdiensten komen vaker voor in de VS, maar de regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil er alles aan doen om dat te vermijden.

Ondertussen hebben de Democraten ook werk binnen de eigen fractie in de Senaat. De partij slaagt er niet in om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen over Bidens ambitieuze Build Back Better-plan voor het binnenlands beleid. De stemming daarover werd daardoor uitgesteld naar donderdag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig