China wil abortussen ‘die niet medisch noodzakelijk zijn’ terugdringen
China wil het geboortecijfer opkrikken. Foto: AFP

Peking heeft maandag opgeroepen om abortussen, ‘die niet medisch noodzakelijk zijn’, terug te dringen. Zo wil het land met het grootste aantal inwoners ter wereld het geboortecijfer optrekken en stellen aansporen om meer kinderen te krijgen.

De Chinese regering heeft nieuwe richtsnoeren over de seksuele gezondheid van vrouwen uitgevaardigd, die bepalen dat gezondheidswerkers ‘controles vóór het huwelijk en check-ups vóór de zwangerschap moeten bevorderen’ en ‘abortussen die niet medisch noodzakelijk zijn, moeten beperken’. Hoe dat in zijn werk moet gaan, wordt niet verduidelijkt. De richtsnoeren slaan op de periode van 2021 tot 2030.

Van eenkindpolitiek naar maximum van drie

De richtsnoeren zijn opvallend omdat ze zo contrasteren met de geboortebeperking die de Communistische Partij in 1979 instelde. Zeker vrouwen op het platteland werden bij een tweede zwangerschap verplicht tot abortus. Pas in 2015 werd de eenkindpolitiek omgezet naar een ‘tweekindpolitiek’.

Nadat de resultaten van de laatste Chinese volkstelling bekend raakten, verhoogde de Chinese overheid de limiet tot drie kinderen. Peking wil het geboortecijfer stevig optrekken. De dalende geboortecijfers en de toenemende vergrijzing dreigen de Chinese economie immers flink parten te spelen.

Krimp zou ingezet zijn

China heeft een vruchtbaarheidsgraad van amper 1,3. Om de bevolking op peil te houden, moet een vrouw 2,1 kinderen krijgen. Volgens de geruchtenmolen is de krimp zelfs al ingezet en zou de telling hebben uitgewezen dat het aantal Chinezen onder 1,4 miljard is gezakt. De onrust daarover zou bij de top van de Communistische Partij erg groot zijn.

Peking bezorgd over sterk dalende geboortecijfers

Veel jonge Chinezen staan echter niet te trappelen om kinderen te krijgen, laat staan drie, omdat ze lange werkdagen kloppen en veel pendelen, omdat huisvesting en het opvoeden van kinderen veel geld kosten of omdat ze zelf enig kind zijn en voor hun ouders moeten zorgen. Chinese vrouwen halen ook de ongelijke behandeling van hun sekse op de werkvloer aan als hinderpaal om (meerdere) kinderen te krijgen.

Ondersteunende maatregelen

De Chinese overheid kondigde bij het optrekken van het toegelaten aantal kinderen per gezin aan dat er ‘ondersteunende maatregelen zullen komen die de bevolkingsstructuur moeten helpen verbeteren’. De nieuwe richtsnoeren die maandag zijn afgekondigd, lijken aan die belofte te zijn verbonden.

Het ‘verkeerde geslacht’ tijdens de eenkindpolitiek

Naast de focus op het beperken van abortus, moeten ze vrouwen betere toegang geven tot onder meer onderwijs, banen en hogere posities bij de overheid. Daarnaast wil China betere seksuele voorlichting verschaffen en ook lessen over het voorkomen van ongewenste zwangerschappen voorzien.