Nederlandse premier Rutte krijgt extra beveiliging
Foto: EPA-EFE

De Nederlandse ontslagnemende premier Mark Rutte krijgt extra beveiliging omdat hij mogelijk het doelwit is van een aanslag of ontvoering door de georganiseerde misdaad.

Rutte wordt extra beveiligd door speciaal getrainde politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. De dreiging komt uit de hoek van de georganiseerde misdaad, zo schrijft De Telegraaf en bevestigen bronnen aan de NOS.

Volgens een ingewijde zijn zogenoemde ‘spotters’ in de omgeving van de VVD-leider gesignaleerd. Dat zijn personen die bekijken hoe een aanslag of ontvoering het best kan worden aangepast. Het zou daarbij gaan om verdachte personen die gelinkt zijn aan de Mocro-maffia.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet ingaan op de verscherpte beveiliging van Rutte. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid doet desgevraagd geen mededelingen.

Na de moord op advocaat Derk Wiersum twee jaar geleden zijn voor tientallen personen extra veiligheidsmaatregelen getroffen, zo meldt de NOS. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces tegen drugscrimineel Ridouan Taghi. In Amsterdam werd deze zomer nog misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten. Ook die moord wordt gelinkt aan Taghi.