Klimaatverandering treft kinderen harder
Een klimaatmars in Kiev. Foto: EPA-EFE

Kinderen die vandaag geboren worden, zullen gedurende hun hele leven onevenredig vaker blootgesteld worden aan extreme weersomstandig­heden. Dat is de conclusie van internationaal onderzoek onder leiding van professor Wim Thiery van de VUB-onderzoeksgroep BClimate. Het is het eerste onderzoek dat de brug slaat tussen klimaatwetenschap en demografie.

Voor elke generatie die tussen 1960 en 2020 is geboren en voor elk land ter wereld werd nagegaan wat diverse scenario’s aan opwarming tot gevolg zullen hebben. Het team ontwikkelde daartoe nooit geziene simulaties.

Bij een opwarming van de aarde met drie graden Celsius zal een zesjarige in 2020 tweemaal meer met bosbranden en tropische ­cyclonen te maken krijgen, driemaal meer met overstromingen van rivieren, viermaal meer met mislukte oogsten, vijfmaal meer met droogtes en 36 keer meer hitte­golven beleven.

Daarbij wordt vergeleken met mensen in pre-industriële klimaatomstan­dig­heden. Zelfs bij een opwarming van maar 1,5 graden Celsius zal wie na 1980 geboren is, on­geëvenaard getroffen worden.

In het Zuiden

De situatie is des te erger in het ­arme Zuiden: de 53 miljoen kinderen die sinds 2016 in Europa en Centraal-Azië geboren zijn, krijgen vier keer meer met klimaat­extremen te maken. De 172 miljoen kinderen van dezelfde leeftijd in Sub-Sahara Afrika krijgen daar zes keer meer mee te maken.