SPD wint parlementsverkiezingen, CDU/CSU op historisch dieptepunt
SPD’er Olaf Scholz eiste het kanselierschap al op, net als Armin Laschet (Union). Foto: REUTERS

De SPD heeft de parlementsverkiezingen in Duitsland gewonnen. De centrumlinkse partij was goed voor 25,7 procent van de stemmen en bleef daarmee nipt voor op CDU/CSU, die 24,1 procent behaalde. De Groenen eindigden op de derde plaats met 14,8 procent.

De SPD steeg voor het eerst in jaren en de Groenen behaalden zelfs het beste resultaat uit hun geschiedenis. De CDU/CSU zakte na 16 jaar regering van bondskanselier Angela Merkel naar een absoluut dieptepunt. Nooit eerder vergaarden de partij zo’n klein percentage van de stemmen. Ten opzichte van vier jaar geleden verloren ze liefst 8,8 procentpunt.

De liberale partij FDP won licht en kwam uit op 11,5 procent, de rechts-populistische AfD verloor 2,3 procentpunt en eindigde op 10,3 procent van de stemmen. Die Linke zakte naar 4,9 procent en belandde daarmee net onder de kiesdrempel van 5 procent.

Scholz: ‘Burgers willen verandering’

Olaf Scholz, de leider van de SPD, reageerde zondagavond al verheugd toen zijn partij in de exitpolls aan kop ging. Hij zei toen dat een groot deel van de kiezers wil dat hij de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt, al is het nog niet duidelijk of hij dat effectief zal worden. Ook Armin Laschet (CDU) is nog in de running om uittredend bondskanselier Angela Merkel op te volgen.

‘Natuurlijk ben ik blij met de verkiezingsuitslag’, zei Scholz zondagavond in Berlijn. Volgens hem was de verwachte uitslag een ‘groot succes’ voor de SPD.

‘De burgers willen verandering’, aldus Scholz in een interview met ARD. ‘Ze willen dat de kandidaat van de SPD de volgende kanselier wordt. Dat zie je heel duidelijk aan de peilingen, maar ook aan de verkiezingsuitslag.’ Uit die uitslag put Scholz ‘kracht om zo snel mogelijk een regering te vormen’.

Mogelijk lange regeringsonderhandelingen

Nu ook verschillende andere kleinere partijen het goed doen, zullen de onderhandelingen om een levensvatbare coalitie te vormen waarschijnlijk lang duren. De gedachten gaan dan ook al terug naar 2017, toen het Duitsland vijf en een halve maand kostte om een nieuwe regering te vormen.

Het meest voor de hand ligt een coalitie van de SPD, De Groenen en de liberale FDP, de voorkeur van de SPD-leider. De liberalen zouden echter het liefst met de CDU/CSU in de regering stappen. Een andere optie die speelde was een regering van SPD, De Groenen en Die Linke. Maar die is niet meer mogelijk omdat laatstgenoemde partij de kiesdrempel niet heeft gehaald.

In geval van nood is er altijd nog de mogelijkheid van opnieuw een grote coalitie tussen de CDU/CSU en de SPD, net als in 2017. Dat leidde destijds tot een bittere interne strijd binnen de SPD. Met Scholz als kanselier zou het sentiment binnen de SPD anders kunnen zijn, maar het zal zeker niet tot gejuich leiden onder de sociaaldemocraten. CDU/CSU-leider Armin Laschet sloot de mogelijkheid daarentegen tijdens de campagne niet uit.

CDU verliest ook in kiesdistrict Merkel

De uitslag van CDU is desastreus te noemen en zelfs in Ruegen/Greifswald, het kiesdistrict van CDU-boegbeeld Angela Merkel, kon het geen winst halen. Het rechtstreekse mandaat ging er naar de sociaaldemocratische kandidate Anna Kassautzki, die 24,3 procent van de rechtstreekse stemmen behaalde.

Georg Guenther, de rechtstreekse kandidaat van CDU in dit kiesdistrict, werd tweede met 20,4 procent van de stemmen.

AfD grootste partij in Thüringen en Saksen

De AfD is de grootste partij in de oostelijke Duitse deelstaat Thüringen geworden. Na een eerste telling van de stemmen die er zondag zijn uitgebracht tijdens de landelijke verkiezingen staan de rechts-populisten er op 24,0 procent van de stemmen. De centrumlinkse SPD is goed voor 23,4 procent, de CDU behaalt met 16,9 procent plek drie.

Die Linke, de partij waartoe de regionale premier Bodo Ramelow behoort, zakte naar 11,4 procent van de stemmen. De liberale partij FDP komt uit op 9,0 procent en de Groenen 6,6 procent. De opkomst in Thüringen was met 74,9 procent ongeveer gelijk aan die in 2017.

Ook in Saksen hebben de rechts-populisten de meeste stemmen van alle partijen binnengehaald en zijn ze net als in 2017 de grootste. Vier jaar geleden behaalde AfD daar 27 procent, nu was de partij goed voor 24,6 procent van de stemmen.