camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

criminaliteit

Verdachte opgepakt na moord op Britse lerares

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 38-jarige verdachte gearresteerd voor de moord op Sabina Nessa in Londen.

maandag 27 september 2021 om 3.25 uur

Op de wake van het slachtoffer Sabina Nessa in Londen, sprak haar zus de menigte toe. AFP

Een dag na haar verdwijning op 17 september, werd het lichaam van lerares Sabina Nessa teruggevonden in Cator Park, in het zuidoosten van Londen. Ze werd vermoedelijk in de vroege avond gedood, op wegnaar een café waar ze met een vriendin had afgesproken.

Donderdag gaven rechercheurs beelden vrij van een kalende man, met de oproep dat ze hem ‘dringend’ wilden spreken. Ook deelden ze beeldmateriaal van een zilverkleurige auto. De politie verklaarde zaterdag laat dat de man waarschijnlijk een reflecterend rood voorwerp bij zich droeg dat hij mogelijk probeerde te verbergen in zijn mouw. Het zou om een mes gaan.

Of er een link is met de verdachte die later werd opgepakt, wilde de politie niet beamen. Maar de zoektocht zou intussen wel zijn gestaakt. Eerder waren al twee mannen afzonderlijk opgepakt in het onderzoek. Zij zijn ondertussen vrijgelaten.

Geschokte reacties

De dood van de docente leidde tot geschokte reacties in het Verenigd Koninkrijk, ook vanuit het Britse koningshuis. Catherine, de echtgenote van prins William, condoleerde de nabestaanden in een bericht op Twitter. Ze noemde het enorm treurig dat er ‘weer een onschuldige jonge vrouw het leven heeft verloren in onze straten’.

‘De straten van Londen zijn veilig voor vrouwen. Ik streef ernaar dat iedereen kan gaan en staan waar hij of zij wil’ Trevor Lawry  Hoofdinspecteur Metropolitan Police

Een halfjaar geleden werd de Britse hoofdstad al eens opgeschrikt door een moord op een jonge vrouw, Sarah Everard. De hoofdverdachte in die zaak, politieagent Wayne Couzens, bekende dat hij Everard had ontvoerd, verkracht en vermoord.

De dood van Nessa heeft het debat over de veiligheid van vrouwen in het VK weer aangewakkerd. Eind vorige week benadrukte ­ Trevor Lawry, hoofdinspecteur van de Londense Metropolitan Police, dat ‘de straten veilig zijn voor vrouwen’. ‘Ik streef ernaar dat iedereen kan gaan en staan waar hij of zij wil, zonder angst’, aldus ­Lawry. ‘Mijn agenten doen er alles aan om dat mogelijk te maken.’

Wake

Op de wake voor Nessa op Pegler Square in Londen waren vrijdag zo’n vijfhonderd aanwezigen, meldt de BBC. De zus van het slachtoffer sprak de menigte geëmotioneerd toe.

‘We hebben een fantastische, zorgzame en prachtige zus verloren’, zei Jebina Yasmin Islam. ‘Ze heeft deze wereld veel te vroeg verlaten.’ (belga, pvm)

De podcasts van De Standaard