De eerste exitpolls tonen een nipte zege voor de socialistische Olaf Scholz (SPD). Hij wordt op de voet gevolgd door Armin Laschet van het christendemocratische CDU. Andere polls zetten de twee op gelijke hoogte. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen beide heren, die elk al het kanselierschap claimden.

Twee procentpunten van elkaar verwijderd. Zo razendspannend zijn de Duitse verkiezingen. De Duitse televisiezender ZDF zet Olaf Scholz en zijn SPD op kop met 26 procent. Armin Laschet en de CDU scoren 24 procent. Annalena Baerbock, de groene kanselierskandidate zou volgens de poll op 14,5 procent stranden. Een andere poll, van ARD, pint zowel de SPD en CDU vast op 25 procent. Daar weten de groenen 15 procent van de kiezers binnen te halen. Volgens de poll van ADR volgen het radicaalrechtse AfD, het liberale FDP en het linkse ‘Die Linke’ met respectievelijk 11, 11 en 5 procent.

Scholz ziet zichzelf als volgende kanselier, vertelde hij in een speech kort nadat de inschattingen van de exitpolls bekend werden. Hij noemde de verkiezingen een groot succes en vindt het zonneklaar dat de Duitsers willen dat hij een regering vormt. Armin Laschet, geflankeerd door CDU-kopstukken waaronder Angela Merkel, is niet tevreden met de resultaten uit de polls. Toch ziet hij zichzelf aan het roer staan als kanselier van een ‘toekomstcoalitie’. Annalena Baerbock reageerde tevreden op de uitslag van haar Groene partij -al hoopte ze op meer. Zij zouden de derde partij worden. Intussen worden gretig coalitiescenario’s in elkaar gepuzzeld. Robert Habeck, de co-voorzitter van de Grünen sluit een geen van beide partijen op voorhand uit als coalitiepartner. De liberalen lieten ook al blijken dat ze interesse hebben in regeringsdeelname.

Die inschattingen liggen in het verlengde van de laatste polls. Om 18 uur sloten de stembureaus, behalve in Berlijn, waar lange rijen mensen stonden te wachten om hun stem uit te brengen. Omdat het verschil erg klein is, is het voor Scholz nog te vroeg om te juichen.

Als de prognoses werkelijkheid worden, stevent de CDU af op haar slechtste resultaat sinds de stichting van de Bondsrepubliek Duitsland in 1949. Bij de vorige verkiezingen wist de partij nog 32,9 procent van de Duitsers te overtuigen. De SPD scoorde 20,5 procent bij de vorige stembusgang.

(Dadelijk meer)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig