Twee derde Zwitsers voor holebihuwelijk
Foto: AP

Inwoners van Zwitserland hebben via referendum hun mening kunnen geven over het holebihuwelijk. Dat werd eind vorig jaar goedgekeurd door het parlement, maar werd door conservatieve partijen ter discussie gesteld. Twee derde van de bevolking zegt nu voor te zijn.

De Zwitsers stemden zondag in een referendum met bijna tweederdemeerderheid in om het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht te legaliseren. Niet alleen nationaal was de meerderheid voor, ook per kanton was dat het geval.

Het maakt van Zwitserland een van de laatste West-Europese landen om het holebihuwelijk toe te laten. Wereldwijd is het het 30ste land.

‘Mijlpaal voor gelijkheid’

In de eerste prognoses van de nationale omroep SRG was het zondagavond al duidelijk dat de meeste Zwitsers voor het holebihuwelijk waren. ‘We zijn gelukkig en opgelucht’, vertelde Antonia Hauswirth van het nationaal comité ‘Marriage for all’. Amnesty International spreekt over een ‘mijlpaal voor gelijkheid’.

Tot dusver was er voor holebikoppels in Zwitserland alleen een vorm van geregistreerd partnerschap mogelijk. Dat geeft hen echter niet dezelfde rechten als gehuwden. Zo is de vereenvoudigde naturalisatie van een buitenlandse partner en gezamenlijke adoptie van een kind niet mogelijk. Ook hebben zij geen toegang tot reproductieve geneeskunde. Dat zal nu veranderen.

  • Primeur voor Centraal-Amerika: Costa Rica legaliseert homohuwelijk

De Zwitserse minister van Justitie Karin Keller-Sutter zei aan de Zwitserse media dat de nieuwe regels waarschijnlijk op 1 juli volgend jaar van kracht zullen gaan.

Tegenstanders teleurgesteld

Uit eerdere opiniepeilingen van het onderzoeksinstituut GFS Bern blijkt dat voornamelijk jonge mensen de wetswijziging toejuichen.

Tegenstanders van het holebihuwelijk, waaronder Monika Rüeger van de rechtse partij SVP, reageerden teleurgesteld op de uitkomst van het referendum. ‘Dit gaat over het welzijn van kinderen. Kinderen en vaders zijn de verliezers in dit verhaal.’ Spermadonaties aan lesbische koppels zouden volgens tegenstanders tot vaderloosheid en identiteitsproblemen leiden bij hun kinderen. De nieuwe wet zou als dusdanig het belang van die kinderen uit het oog verliezen, klinkt het stellig.

Het parlement sprak zich vorig jaar al positief uit over het holebihuwelijk, maar conservatieve partijen eisten een referendum. Voor hen was de wetswijziging ongrondwettelijk. Zij willen het huwelijk beschermen als een verbinding tussen man en vrouw, omdat volgens hen enkel uit die verbinding op ‘natuurlijke’ wijze kinderen kunnen ontstaan.

Belastingkwestie

In het stemhokje spreken de Zwitsers zich ook uit over een belastingkwestie in een ander referendum. Het voorstel om belastingen te heffen op inkomsten uit kapitaal lijkt er niet door te komen. 66 procent zou dat niet zien zitten, volgens persagentschap Reuters.