In Duitsland zit de stemming op kruissnelheid. De Duitsers kiezen voor een nieuwe regering, die voor het eerst in zestien jaar niet geleid zal worden door Angela Merkel als bondskanselier.

De opkomst bij de verkiezingen in Duitsland is gewoonlijk hoog in vergelijking met andere landen. Bij de parlementsverkiezingen in 2017 ging meer dan 76 procent van de kiezers stemmen. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou de opkomst ditmaal ‘waarschijnlijk hoger liggen dan die van 2017’.

Verkeerd geplooid

Van alle kandidaten stal vandaag vooral CDU-kopman Armin Laschet de show. Hij blunderde bij het stembureau door zijn stemformulier verkeerd te plooien. Het maakte dat zijn uitgebrachte stem duidelijk zichtbaar werd. Fotografen wisten het moment te vereeuwigen. ‘Opmerkelijk’, schrijft het Duitse Bild. De inhoud van zijn stem was geen verrassing. Hij steunt zijn eigen CDU in zowel de Erststimme als Zweitstimme.

Duitsland kiest: waarschijnlijk hogere opkomst dan 2017
Laschet had zijn stembiljet verkeerd gevouwen. Foto: REUTERS

Zijn grote concurrent, de socialistische Olaf Scholz (SPD), ging deze voormiddag ook al stemmen in zijn stad Potsdam, nabij Berlijn. Markus Söder, een ander boegbeeld binnen de CDU, bracht zijn stem ook al uit. De groene kanselierskandidate Annalena Baerbock trok pas in de namiddag naar de stembus.

Wachtrijen

Volgens Der Spiegel zijn er lange wachtrijen aan de Berlijnse stembureaus. Omdat vandaag ook de marathon van Berlijn plaatsvindt, geraken stemformulieren op sommige plaatsen niet op tijd geleverd. Die zouden langer mogen openblijven. ‘Berlijners zouden blijkbaar langer mogen kiezen’, kopt Frankfurter Allgemeine Zeitung. In totaal zijn er 2257 kiesbureaus in de hoofdstad.

Tegen het middaguur had al 27,2 procent van de stemgerechtigde Duitsers een stem uitgebracht. Stemmen kan tot 18 uur. Meteen daarna worden de exitpolls verwacht. De verkozen Bondsdag komt voor het eerst samen op 26 oktober.

Einde van een tijdperk

Zestien jaar lang zwaaide Angela Merkel de plak over de grootste economie van Europa. Merkel bestuurde Duitsland met rustige vastheid, maar de parlementsverkiezingen van vandaag luiden het einde in van een tijdperk: niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker. De kans dat de christendemocratische partij op de oppositiebank belandt, is niet onbestaande.

De sociaaldemocratische SPD en haar kandidaat Scholz kunnen in dat gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers, wordt het sowieso een close call tussen de CDU/CSU en de SPD. Of misschien zorgt Baerbock wel nog voor een verrassing?

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig