’Brein achter Rwandese genocide’ overleden
Théoneste Bagosora op zijn proces in 2008. Foto: Foto AFP

Oud-kolonel Théoneste Bagosora, die wordt gezien als de architect van de moordpartijen in Rwanda in 1994, is in Mali op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse omroep BBC.

De zoon van de oud-kolonel, zei aan de BBC dat zijn vader in een ziekenhuis in de Malinese hoofdstad Bamako is gestorven. Hij werd daar behandeld voor hartproblemen. Bagosora zat in Mali zijn gevangenisstraf uit.

Een door de VN gesteund straftribunaal bevond Bagosora in 2008 schuldig aan genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. De genocide kostte destijds aan circa 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven. Ook de moord op de tien Belgische militairen vielen onder de verantwoordelijkheid van Bagosora. Hij kreeg levenslang, maar die straf werd later teruggebracht tot 35 jaar.

Bagosora was in april 1994 directeur de cabinet van het ministerie van Defensie. Na het neerschieten van het toestel van Hutu-president Juvénal Habyarimana op 6 april ‘s avonds, nam hij de touwtjes in handen. Bagosora oefende volgens de samenvatting van het vonnis ‘de effectieve controle uit over het Rwandese leger en de gendarmerie van 6 tot 9 april, toen de minister van Defensie terugkeerde naar Rwanda’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig