Belgische coproductie valt in de prijzen op filmfestival San Sébastian

‘Blue Moon’ van de Roemeense regisseur Alina Grigore heeft zaterdag de prijs voor beste film gewonnen op het 69ste internationale filmfestival van San Sebastián, in Spanje. Er viel ook een Brits-Frans-Belgische coproductie in de prijzen.

‘Blue Moon’ (originele titel ‘Crai Nou’) volgt een jonge vrouw die moeite ondervindt om te ontkomen aan het geweld van haar disfunctionele familie. Het is de eerste langspeelfilm van Grigore.

De award voor beste regisseur ging naar de Deense Tea Lindeburg voor haar film ‘As in Heaven’ (‘Du som er in Himlen’). De hoofdrolspeelster in die film, de Deense Flore Ofelia Hofmann Lindahl, won de prijs voor beste vertolking. Ze deelt die wel met de Amerikaanse Jessica Chastain (‘The Eyes of Tammy Faye’).

De officiële jury besloot ook een ‘Speciale Juryprijs’ toe te kennen aan ‘Earwig’, een Brits-Frans-Belgische coproductie van de Franse regisseur Lucile Hadzihalilovic. De film krijgt de prijs ‘wegens zijn ambitie en vermogen om het onderbewustzijn te capteren’. Hadzihalilovic won in 2015 ook al de speciale prijs van de jury op het festival.

San Sebastian behoort tot het rijtje grote internationale Europese filmfestivals, samen met Berlijn, Venetië en Cannes.

Aangeboden door onze partners

Niet te missen