Laatste klimaatactivisten zetten hongerstaking stop na toezegging Scholz
Henning Jeschke, een van de overgebleven hongerstakers, praat met sympathisanten in een park in de buurt van het Duitse parlement Foto: Omer Messinger

De kandidaat-bondskanselier Olaf Scholz heeft beloofd om binnen de vier weken te overleggen met de klimaatactivisten die in hongerstaking waren. De activisten hebben daarop hun actie stopgezet. De sociaaldemocraat Scholz is de favoriet om na de verkiezingen van zondag de nieuwe kanselier van Duitsland te worden.

Een 24-jarige vrouw en de 21-jarige man hadden zaterdag ook een dorststaking aangekondigd. Enkele uren later kwam er dan toch een toezegging van Scholz, waardoor de actie het doel heeft bereikt. De ontmoeting komt er echter niet meer voor de verkiezing, zoals de actievoerders aanvankelijk eisten.

Zes klimaatactivisten vingen op 30 augustus een hongerstaking aan in een tentenkamp voor het Reichstag-gebouw in Berlijn, waar het lagerhuis van het parlement zetelt. De activisten eisten onder meer een publieke discussie met de kandidaten voor het bondskanselierschap Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU/CSU) en Annalena Baerbock (Groenen), maar omdat de politici daar niet op ingingen, stopten de meeste deelnemers donderdag met hun hongerstaking.

Henning Jeschke en Lea Bonasera gingen echter door in een poging om Scholz, de topfavoriet om Angela Merkel op te volgen, ertoe te bewegen een klimaatnoodtoestand af te kondigen. ‘In deze verkiezingscampagne, waarin alles op het spel staat, doen de mensen nog steeds alsof alles zo door kan gaan’, hekelen de klimaatactivisten.

Wanneer de ontmoeting zal plaatsvinden, is nog niet bekend, maar Scholz meldt op twitter alvast dat hij wel van plan is zijn belofte te houden. Hij zegt ook opgelucht te zijn dat het duo opnieuw eten en drinken.