Chinese centrale bank verklaart alle cryptotransacties illegaal
Foto: afp

Alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben, zijn illegaal. Dat heeft de Chinese centrale bank verklaard en daarop tuimelde de waarde van de bitcoin en co naar beneden.

Bezit en handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar volgens de People’s Bank of China (PBOC) mogen ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties verrichten voor Chinezen. Ze zal instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als bitcoin mogelijk te maken. Daar wil de bank strenger op gaan controleren.

De bekendmaking van het verbod veroorzaakte een val van de koers van grote digitale munten, zoals bitcoin. Die leverde 7 procent in richting 41.000 dollar per stuk. Andere munten als Ether en Litecoin leverden meer dan 10 procent in.

Digitale yuan

China maakt al langer jacht op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om betalingen in cryptomunten te verwerken. De Chinese overheid is al langer kritisch over de virtuele munten, bijvoorbeeld door het hoge energieverbruik bij het minen van de munten. Tegelijk zet Peking momenteel wel een digitale yuan in de steigers.