5 handige tips om nooit nog lege batterijen te laten rondslingeren
Foto: Bebat – Koen Broos

Durven jouw lege en gebruikte batterijen al eens in een donker hoekje van de lade belanden? Of laat je ze simpelweg in je oude apparaten zitten? Dan is het hoog tijd om enkele goede inzamelgewoontes aan te nemen. Met deze 5 tips wordt het inzamelen van gebruikte batterijen kinderspel.

1. Ga op batterijenjacht

De eerste stap bij het aanleren van goede inzamelgewoontes: alle zwerfbatterijen in je huis op-sporen. Doorheen de jaren hebben er zich waarschijnlijk her en der lege batterijen verstopt. Het gemiddelde Vlaamse gezin heeft zo’n 33 lege batterijen in huis (maar is zich daar meestal niet van bewust).

Betrek heel het gezin bij je batterijenzoektocht en maak er een wedstrijd van. Wie de meeste lege exemplaren vindt, wint! Zorg er wel voor dat er altijd een volwassene in de buurt is die een oogje in het zeil houdt. Zo hou je het ook veilig voor grijpgrage kinderhandjes!

Begin je zoektocht op de voor de hand liggende plekken. De klassieke AA- en AAA-batterijen weet je waarschijnlijk zelf wel te vinden. Kijk in oude afstandsbedieningen, speelgoed, kapotte zaklampen,… De verborgen batterijen zijn iets moeilijker te spotten. Die zitten bijvoorbeeld in oude telefoons, boormachines, zingende verjaardagskaarten, laptops en kapotte robotstofzuigers. Ga dus kamer per kamer het huis rond en stel jezelf bij elk (versleten) apparaat de vraag: zou er een batterij in kunnen zitten?

5 handige tips om nooit nog lege batterijen te laten rondslingeren
Foto: Shutterstock.com

2. Gebruik een Bebat-inzameldoosje

De beste manier om lege zwerfbatterijen te voorkomen, is ze op één plek bewaren. Hier komen de Bebat-inzameldoosjes van pas. Die krijg je normaal gezien gratis in de brievenbus en kan je ook gratis online aanvragen. Het grote voordeel van deze doosjes is dat je er je oude batterijen op een veilige manier in kan bewaren. Zo komen ze zeker niet in contact met voedsel en kunnen ook je kinderen er niet bij. Plak de polen van je 9V-batterijen ook altijd af met een stukje plakband. Zo veroorzaken ze zeker geen kortsluiting

3. Plan je inzamelmomenten in

Zolang jouw lege batterijen bij je thuis liggen, kunnen ze niet gerecycleerd worden. Hoe sneller je ze naar het Bebat-inzamelpunt brengt, hoe beter. Plan die inzamelmomentjes daarom in in je agenda. Ga toch zeker eens per drie maanden naar een inzamelpunt. Al is het natuurlijk nóg beter als je elke maand gaat.

België telt gelukkig het dichtste netwerk aan inzamelpunten in heel Europa. De meeste mensen hebben een inzamelpunt op minder dan 400 meter van hun voordeur. Vaak staan die in supermarkten, recyclageparken en scholen. Maak er dus een gewoonte van om je oude batterijen regelmatig mee te nemen als je inkopen doet.

5 handige tips om nooit nog lege batterijen te laten rondslingeren
Foto: Bebat – Koen Broos

4. Hou een batterijtester bij de hand

Het is niet omdat een batterij niet meer werkt in een bepaald apparaat, dat ze ook leeg is. Sommige apparaten hebben namelijk een hogere batterijspanning nodig dan anderen. Het kan dus perfect zijn dat je batterij niet meer sterk genoeg is voor een speelgoed-racewagen, maar wel nog even meekan in de afstandsbediening van je televisie. Hou hiervoor een batterijtester bij de hand. Die vertelt je altijd hoe het met je batterij gesteld is.

Zorg er ook voor dat je geen oplaadbare batterijen weggooit. Die kan je namelijk - het woord zegt het zelf - opnieuw opladen. Toch hebben ook deze exemplaren geen oneindige levensduur. Als je merkt dat ze traag opladen of meteen weer leeglopen, is het waarschijnlijk ook voor deze batterijen tijd om naar een Bebat-inzamelpunt te gaan.

5. Lever lekkende batterijen meteen in

Lekkende batterijen kunnen gevaarlijk zijn - voor kinderen, maar ook voor volwassenen die er onvoorzichtig mee omspringen. Vervang ze daarom niet zonder beschermende handschoenen en stop ze meteen in een plastic zakje. Zo kan de kristalliserende witte vloeistof niet in contact komen met je huid.

Breng ze vervolgens meteen naar je Bebat-inzamelpunt. Hier kan je ze met zakje en al deponeren. Maak er een punt van om geen lekkende batterijen in huis te bewaren. Zo blijft het een veilige plek voor jong en oud.

Laat je oude en gebruikte batterijen niet onnodig rondslingeren. Breng ze vandaag nog binnen bij een Bebat-inzamelpunt bij jou in de buurt »

5 handige tips om nooit nog lege batterijen te laten rondslingeren
Foto: Shutterstock.com