Waarom lege batterijen best zo snel mogelijk ingezameld worden
Foto: Shutterstock.com

De gemiddelde Belg heeft viermaal meer lege batterijen in huis dan hij denkt. En dat is een probleem! Tot je die oude batterijen naar een Bebat-inzamelpunt brengt, kunnen hun schaarse grondstoffen namelijk niet gerecycleerd worden - wat een grote impact heeft op het milieu.

Een Vlaams gezin met twee kinderen heeft gemiddeld 33 lege batterijen in huis. Dat zijn er veel meer dan we zelf denken. Vaak zijn het de ‘onzichtbare’ batterijen die we over het hoofd zien. Het exemplaar dat in je oude gsm bleef zitten, bijvoorbeeld. Of de batterijen in het speelgoed op zolder. Toch kunnen ook die batterijen hun nut nog bewijzen.

Waarom lege batterijen best zo snel mogelijk ingezameld worden
Foto: Bebat – Koen Broos

Eindeloos recupereren

Om een batterij te maken, heb je namelijk heel wat schaarse grondstoffen nodig. Denk aan lithium, koper en kobalt. Die laatste grondstof is het meest zeldzaam. Als we aan het tempo van vandaag kobalt blijven ontginnen, is de wereldwijde voorraad binnen 70 jaar volledig uitgeput. En een kobaltvrije batterij: dat is nog niet voor morgen.

Daarom is het belangrijk dat we alle batterijen recycleren. De meerderheid van die schaarse grondstoffen kunnen we namelijk perfect recupereren. Kobalt kan je zelfs eindeloos blijven hergebruiken. Als iedereen al zijn batterijen zou recycleren, moeten we dus geen natuurlijke grondstoffen meer ontginnen.

Als je oude batterijen bij het huisvuil terechtkomen, gaan die grondstoffen echter definitief verloren. Daarnaast zullen ze op die manier ook de planeet ernstig vervuilen. Het weggooien van oude batterijen is dus dubbel zo slecht voor het milieu.

Waarom lege batterijen best zo snel mogelijk ingezameld worden
Foto: Shutterstock.com

2.000 ton zwerfbatterijen

Wij, Belgen, beseffen gelukkig hoe belangrijk het is om batterijen te recycleren. Na jaren van succesvolle campagnes van Bebat gooien we steeds minder batterijen in de vuilbak. In plaats daarvan houdt het gemiddelde gezin zijn oude batterijen bij in een apart doosje, om ze na verloop van tijd te kunnen wegbrengen naar een Bebat-inzamelpunt.

Al durft dat al eens lang te duren. In vele huishoudens vergaren lege batterijen maanden- of zelfs jarenlang stof alvorens ze naar een Bebat-inzamelpunt worden gebracht. Dat is een jammere zaak, natuurlijk. Elke dag dat jouw lege batterijen niet gerecycleerd worden, is een dag waarop de grondstoffen niet hergebruikt kunnen worden. Hierdoor moeten we meer zeldzame stoffen ontginnen, wat slecht is voor het milieu.

Wist je dat er op die manier liefst 2.182 ton aan essentiële, schaarse grondstoffen rondslingert in de Belgische woningen? Als iedereen al zijn oude en gebruikte batterijen vandaag zou inleveren, zouden we hiermee liefst 2 miljoen smartphone-batterijen kunnen maken. Zolang ze in je kast blijven liggen, heeft de wereld er echter niets aan.

Waarom lege batterijen best zo snel mogelijk ingezameld worden
Foto: Bebat – Koen Broos

24.000 inzamelpunten

Breng je batterijen dus zeker elke drie maanden binnen bij een Bebat-inzamelpunt. België telt liefst 24.000 inzamelpunten. Ter vergelijking: ons land telt maar 6.411 bankautomaten. Je kan dus op 3,5 keer meer plaatsen batterijen inleveren dan geld afhalen. Waarschijnlijk is het dichtstbijzijnde inzamelpunt zelfs minder dan 400 meter van je voordeur. In je supermarkt, op je werk, in de school van je kinderen,…

De batterijen die door Bebat worden ingezameld, worden vervolgens gesorteerd en soort per soort gerecycleerd. Zo kan de grote meerderheid van de materialen gerecupereerd worden en een tweede, derde of zelfs honderdste leven leiden.

Laat je oude en gebruikte batterijen niet onnodig rondslingeren. Deponeer ze vandaag nog bij een Bebat-inzamelpunt bij jou in de buurt »

Waarom lege batterijen best zo snel mogelijk ingezameld worden
Foto: Bebat – Koen Broos