Alternatieve dienstverlening bij De Lijn, zware hinder bij MIVB
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De nationale betoging die de socialistische vakbond ABVV vrijdag organiseert in Brussel tegen de loonnormwet, veroorzaakt sterkte hinder bij het openbaar vervoer.

Het ABVV wil met de betoging druk zetten op de regering voor een aanpassing van de loonnormwet, die de loonkostenontwikkeling in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van de bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen.

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn legt een alternatieve dienstverlening in, waarbij globaal zowat 60 procent van de ritten gereden zou worden. Dat is donderdag vernomen van woordvoerster Karen Van der Sype.

In sommige regio’s zal dat iets minder zijn, tussen de 50 en 60 procent. Het gaat dan om Brugge, Leuven, Oostende, Gent en het tramverkeer in Antwerpen. In andere regio’s zal dan weer meer gereden worden: zowat 70 procent van de ritten. Daarbij gaat het om de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, Roeselare, de Kempen en Aalst.

De Lijn raadt haar reizigers aan om zich vooraf goed te informeren via de website van de openbaarvervoermaatschappij: www.delijn.be.

Ook MIVB verwacht hinder

In Brussel ondervindt de dienstverlening van de MIVB vrijdagochtend zware hinder, rond 07.00 uur reed slechts één metrolijn, en een beperkt aantal bus- en tramlijnen.

De MIVB had de voorbije dagen al aangekondigd dat er op haar hele net sterke hinder zou zijn als gevolg van de nationale betoging van het ABVV, en raadde haar reizigers dan ook aan om uit te kijken naar andere oplossingen om zich in Brussel te verplaatsen. ‘Enerzijds omdat een deel van het personeel zal deelnemen aan de actie, maar de doortocht van de manifestanten zal ook gevolgen hebben voor verschillende MIVB-lijnen’, klonk het.

Dat lijkt zich vrijdagochtend ook te bevestigen. Enkel metrolijn 1 rijdt, weliswaar verlengd tot de halte Erasmus, en bij de trams wordt er enkel gereden op lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51, 82 en 92, zowat de helft van de lijnen. Bij de bussen gaat het om lijnen 12, 34, 46, 53, 59, 65, 71, 78, 87, verlengd tot De Brouckère, 88 en 95. De nachtbus Noctis zal vrijdagavond niet rijden, aldus nog de MIVB.

Betoging in Brussel

De betoging van ABVV start om 11 uur aan het station Brussel-Noord en verloopt vervolgens via Kruidtuin, Pacheco, Centraal-Station, Cellebroers en Lemonnier, om te eindigen aan het Brusselse Zuidstation. Daar volgen toespraken door voorzitter Thierry Bodson en algemeen secretaris Miranda Ulens. Tijdens de betoging geldt er een mondmaskerplicht.

Loonnormwet

De wet van 1996, de zogenaamde loonnormwet, verhindert volgens het ABVV na de wijzigingen door de toenmalige regering-Michel in 2017 onderhandelingen over een eerlijke verloning. De regering besliste eerder dit jaar dat de lonen over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen bovenop de index. Bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, kunnen wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

De socialistische vakbond wil dat de loonnormwet aangepast wordt ‘aan de realiteit van de werkvloer’. ‘Wij willen geen herhaling van het IPA 21-22 waarin er maar een loonmarge werd gegeven van 0,4 procent omdat de loonnormwet ‘nu eenmaal zo in elkaar zit’ en bovendien door de vorige regering strenger werd gemaakt. Het verdedigen van een goede koopkracht is en blijft een van onze prioriteiten. Vandaar ook dat het ABVV deze betoging nu houdt en niet langer wacht op wetgevende initiatieven die er uiteindelijk toch niet zullen komen.’

De andere bonden nemen niet deel aan de nationale betoging.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in