Italiaanse rechter laat Puigdemont vrij
Foto: AFP

Een dag na zijn ­arrestatie op Sardinië is Puigdemont weer vrijgelaten. Vandaag, ­zaterdag, verschijnt hij voor de rechtbank van Sassari.

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont, die sinds 2017 in België woont en ­tegen wie een internationaal arrestatiebevel van het Spaanse Hooggerechtshof is uitgevaardigd, werd donderdag bij zijn aankomst op het Italiaanse eiland Sardinië opgepakt. Vrijdag is hij weer vrijgelaten. Tot de Italiaanse rechter be­sloten heeft of Puigdemont al dan niet vrijgelaten wordt of aan Spanje overgeleverd wordt, is hij dus een vrij man – weliswaar alleen op Italiaans grondgebied. Hij moet op Sardinië blijven tot zijn proces is afgerond.

Sinds 2017 liep er een inter­nationaal arrestatiebevel tegen Puigdemont vanwege zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië. De voormalige Catalaanse leider riskeert in Spanje een celstraf van 25 jaar.

Weg onschendbaarheid ­

Puigdemont genoot parlementaire onschendbaarheid, tot het ­Europees Parlement die in maart opgeheven heeft. Daarna diende de voormalige Catalaanse leider tevergeefs een verzoek in om de opheffing van zijn parlementaire immuniteit op te schorten.

Het Europees Hof van Justitie besloot op 30 juli dat Puigdemont niet meer onschendbaar is, maar dat hij ook geen gevaar voor ­arrestatie loopt omdat er geen ­Europees aanhoudingsbevel meer van kracht is.

De advocaten van Puigdemont zeggen dan ook dat de arrestatie ‘illegaal’ is. De Belgische advocaat Paul Bekaert spreekt van een ‘communicatiefout’. ‘Waarschijnlijk heeft Spanje nagelaten hem te schrappen van de lijst’, zegt hij.

Juridische bronnen in Spanje wijzen erop dat het Europees ­aanhoudingsbevel tegen Puigdemont ‘nooit is gedesactiveerd’ waardoor de arrestatie alsnog ­mogelijk was.

De Italiaanse autoriteiten ­moeten nu beslissen of dat al dan niet in overeenstemming is met wat het Hof van Justitie in juli heeft besloten.

Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez moet Puigdemont ‘voor de rechter verschijnen en zich onderwerpen aan de Spaanse justitie’.

Geen pardon

Sánchez gaf in juni nog gratie aan de negen veroordeelden die na het referendum van oktober 2017 in Spanje waren gebleven, opgepakt werden en in 2019 celstraffen tussen de negen en dertien jaar kregen. Dat pardon gold evenwel niet voor Puigdemont, die samen met vier andere Catalaanse politici op de vlucht was geslagen.