Deze maatregelen gelden nog vanaf 1 oktober
Foto: Getty Images

In winkels en cafés mogen de mondmaskers vanaf 1 oktober af en ook het nachtleven mag terug opstarten. Toch is volledige vrijheid nog niet helemaal terug. Hieronder een overzicht.

Waar moet ik een mondmasker dragen?

• Alleen in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, op de luchthaven, in zorginstellingen en bij contactberoepen (zoals kappers) geldt die verplichting nog.

• In horeca en winkels moeten zowel klanten als personeel dus vanaf 1 oktober geen mondmasker meer dragen. Echter, in Brussel en Luik moet u wel nog een mondmasker dragen in de horeca, winkels.

• In secundaire scholen in Vlaanderen is de mondmaskerplicht vervallen.

• In Nederlandstalige hogescholen en universiteiten in Brussel geldt wel een algemene mondmaskerplicht, in tegenstelling tot in hogescholen en universiteiten in Vlaanderen

• Wie in Vlaanderen werkt, moet geen mondmasker dragen op de werkvloer vanaf oktober. Wie in Brussel of Luik werkt, moet wel nog het mondmasker aanhouden op het werk.

Waar moet ik het Covid Safe Ticket (CST) voorleggen?

Dancings en discotheken mogen op 1 oktober weer open. Maar u moet er wel het CST kunnen voorleggen. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen danscafés, zoals die in de Gentse Overpoortstraat of op de Leuvens Oude Markt, en discotheken. In de danscafés hoef je geen coronapas voor te leggen.

• Organisatoren van evenementen indoor met 500 of meer toeschouwers en van evenemtenen outdoor met 750 of meer toeschouwers, moeten vanaf 1 oktober ook gebruikmaken van het CST.

Als een evenement plaatsvindt met het CST, dan betekent dit dat u, als u voldoet aan de voorwaarden, geen rekening moet houden met het mondmasker of de anderhalve meter.

• Sinds 1 september zijn de coronamaatregelen bij het sporten en bij de organisatie van sportactiviteiten weggevallen. Er blijven alleen nog enkele controlerende maatregelen voor publiek en voor beheerders van sportinfrastructuur over. U moet bijvoorbeeld een coronapas voorleggen voor grotere sportevenementen, wedstrijden en trainingen.

• In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Luik moet u ook een CST kunnen voorleggen als u bijvoorbeeld op café of restaurant wil. Vanaf midden oktober zal je op het volledige Waalse grondgebied je coronapas moeten voorleggen in de horeca, nachtclubs, sportzalen en bij evenementen.

• Brussel gaat voor coronapas: hoe geraakt u overal binnen?

Hoe zit het met de quarantaineregels?

• Wie nauw contact had met iemand die besmet is, moet zich laten testen en moet ook in quarantaine tot het testresultaat gekend is. Ook als u gevaccineerd bent.

Na een negatief testresultaat mag u wel weer uit quarantaine, maar op dag zeven moet u alsnog een tweede test laten afnemen.

• Wie symptomen van het coronavirus heeft, moet zich laten testen en in quarantaine tot het resultaat van die test.

In het onderwijs worden de test- en quarantaineregels versoepeld. Vanaf maandag 27 september geldt voor kinderen van 12 jaar of jonger die op school of in de opvang een hoogrisicocontact hebben gehad: als de eerste test negatief is, stopt de quarantaine onmiddellijk. Tot dusver mochten kinderen ten vroegste uit quarantaine als ook de tweede test na dag zeven negatief bleek. De nieuwe regels voor de kinderen komen overeen met die voor volledig gevaccineerde personen na een hoogrisico­contact.

Een hele klas of groep wordt pas als hoogrisicocontact beschouwd (en moet dus in quarantaine gaan en getest worden) als ze binnen één week twee besmettingen telt die vermoedelijk een link hebben.