Nationale Bank nuanceert verplichte schatting bij hypotheeklening: ‘Banken kunnen zelf schatting doen’
Foto: Peter Hilz

Vanaf 2022 moeten banken vastgoed laten schatten voor ze een hypothecair krediet kunnen verstrekken en wordt het te lenen bedrag berekend op basis van de geschatte waarde. De bank zou daarvoor een schatter moeten sturen, maar nu zegt de Nationale Bank dus dat zo’n bezoek niet noodzakelijk is.

Wie een hypothecaire lening wil afsluiten, moet vanaf 2022 verplicht de waarde van de nieuwe woning laten schatten. Het bedrag dat je kunt lenen wordt op basis van die geschatte waarde berekend. Volgens de Nationale Bank (NBB) zijn er vorige week door bepaalde experts verkeerde interpretaties gegeven aan deze Europese richtlijn. De NBB laat weten dat de schatting niet enkel door een externe schatter mag gebeuren, maar dat banken zelf ook een statistisch model kunnen gebruiken. Ze verwacht dat die dat in de meeste gevallen ook zullen doen.

‘Een plaatsbezoek is alleen nodig als bijvoorbeeld de waarde van het pand met onvoldoende zekerheid kan worden bepaald, de database onvoldoende panden met gelijkaardige karakteristieken bevat of er pandspecifieke eigenschappen in acht genomen dienen te worden’, laat de NBB woensdag weten. In veel gevallen zal echter het statistisch model worden gevolgd en zullen er geen extra kosten zijn.

Een ontlener hoeft het verschil tussen de aankoopwaarde en de materiële waarde ook niet noodzakelijk zelf bij te passen. Banken mogen nog steeds 35 procent van hun leningen verstrekken aan een quotiteit hoger dan 90 procent. Volgens de NBB hebben de meeste banken nog enige marge in de toepassing van die regel.