Ex-toplui Anderlecht verdacht van gesjoemel bij de verkoop van de club aan Coucke
Marc Coucke en Roger Vanden Stock. Foto: Belga

Het parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor onregelmatigheden bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat is uit gerechtelijke bron bevestigd aan De Standaard.

Het federaal parket wil inhoudelijk geen commentaar geven op het nieuws dat De Tijd/L’Echo vanochtend brachten. Maar volgens verschillende bronnen wil het parket al zeker de drie toplui van het oude Anderlecht voor de rechter brengen voor valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Alles draait rond de verkoop van RSC Anderlecht eind 2017 aan zakenman Marc Coucke. Coucke betaalde uiteindelijk 80 miljoen euro voor de club. Hij moest in extremis zijn bod van 75 miljoen euro nog opdrijven met 5 miljoen. Een nog hoger bod van tegenkandidaat Paul Gheysens van Ghelamco werd door het oude Anderlecht-bestuur afgewezen.

Advocaten in verdenking

De deal werd in goede banen geleid door het advocatenkantoor Clifford Chance en het kantoor van Luc Deleu, huisadvocaat van het oude Anderlecht. Bij beide kantoren werd in maart 2020, net voor de coronalockdown, door de onderzoeksrechter een huiszoeking uitgevoerd. Zowel Clifford Chance als Deleu verklaarden toen dat de deal in alle transparantie was verlopen en dat ze niets te verbergen hadden. Maar volgens onze informatie zijn ook de twee advocatenbureaus mee in verdenking gesteld.

Welke de concrete elementen zijn die de Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem heeft doen besluiten dat er bij de verkoop onregelmatigheden zijn gebeurd, is niet bekend. Het federaal parket wil daarover geen uitleg kwijt.

Marc Coucke wordt in elk geval als benadeelde partij beschouwd. Hij zou door de praktijken van de vorige bestuurders te veel betaald hebben voor de aankoop van de club. Op Twitter reageert hij kort. ‘Ik dank het gerecht voor het diepgaand onderzoek (...). Vanzelfsprekend wordt nu onderzocht of ikzelf en/of RSCA zich burgerlijke partij zullen stellen teneinde inzage te hebben en eventueel schadeloosstelling te krijgen.’

Ook spelersmakelaar genoemd

Ook spelersmakelaar Christophe Henrotay is in verdenking gesteld. Henrotay werd door de oude eigenaars van RSC Anderlecht actief betrokkenbij de zoektocht naar de overnemers van de club. Ook hij zou daarvoor langs de kassa zijn gepasseerd. Er is sprake van een bedrag van meer dan één miljoen euro aan commissie voor Henrotay dat de oude bestuurders van Anderlecht op Coucke zouden afgeschoven hebben.

De makelaar werd al eerder door een andere Brusselse onderzoeksrechter in verdenking gesteld in het onderzoek naar de financiële constructies rond uitgaande transfers van Anderlechtspelers, te weten die van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en die van Youri Tielemans naar AS Monaco. Henrotay zou op die transfers verschillende keren commissie hebben ontvangen.

De Brusselse onderzoeksrechter Laurence Heusghem heeft het onderzoek naar de verkoop afgerond. Het parket zal een vordering maken en dan gaat het dossier naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of Vanden Stock, Van Holsbeeck, ex-ceo Van Biesbroeck en de anderen worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Ex-toplui Anderlecht verdacht van gesjoemel bij de verkoop van de club aan Coucke
Alexander Mitrovic (midden) en Herman Van Holsbeeck (rechts) bij zijn voorstelling bij Anderlecht op 16 augustus 2013. Foto: BELGA

Het gerechtelijk onderzoek naar de verkoop is nu afgerond. Het parket zal een vordering maken en dan gaat het dossier naar de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of Vanden Stock, Van Holsbeeck, ex-ceo Van Biesbroeck en de anderen worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Al de betrokkenen ontkennen tot op vandaag dat er onregelmatigheden zijn gebeurd bij de verkoop.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in