camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

corona

Senioren zagen of hoorden kinderen niet minder

donderdag 23 september 2021 om 3.25 uur

 Fred Debrock

In landen waar strenge coronamaatregelen golden, had dat geen negatieve weerslag op de contacten tussen senioren en hun uit huis wonende kinderen, veeleer integendeel. Dat is de conclusie van een onderzoek van UAntwerpen, UGent en Erasmus Universiteit Rotterdam.

In ons land namen die ­ouder-kindcontacten in ruim de helft van de gevallen toe, vaak ook langs digitale weg. Slechts bij 12 procent van de gezinnen daalden die contacten. Verwacht werd dat de ­coronacrisis een obstakel zou vormen voor familierelaties, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Dat is goed nieuws, zeggen de onderzoekers, want frequent ouder-kindcontact biedt bescherming tegen sociale isolatie en gevoelens van eenzaamheid op latere leeftijd.

Sommige ouderen waren wellicht meer aangewezen op zorg door hun kinderen, omdat zorg aan huis wegviel. ­Anderen bleven voor hun kleinkinderen zorgen toen scholen dichtgingen. Wellicht was er ook een grotere bekommernis om elkaars gezondheid. De belangrijke uitzondering op deze positieve conclusie vormen de ouderen die in een voorziening woonden: wegens bezoek­verbod hadden zij juist minder contacten.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen