Biden en Macron praten opnieuw na duikbotenaffaire
Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse collega Emmanuel Macron hebben woensdag telefonisch contact gehad over het conflict tussen Parijs en Washington over het duikbotencontract met Australië. Ze erkenden dat de situatie gebaat zou zijn geweest bij open overleg. De Franse ambassadeur keert terug naar Washington.

De relatie tussen de twee landen raakte onderkoeld nadat de VS samen met Australië en het Verenigd Koninkrijk een strategisch partnerschap hadden bekendgemaakt. Australië schrapte vervolgens een omvangrijke aankoop van duikboten in Frankrijk. Het ging om een miljardencontract. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, sprak in een reactie onder meer over ‘een mes in de rug’ van Canberra en een ‘brutale’ beslissing van Biden.

In hun gesprek van woensdag kwamen Biden en Macron overeen om ‘diepgaand overleg’ te plegen, ‘dat erop gericht is de voorwaarden vast te leggen om vertrouwen te wekken en concrete maatregelen voor te stellen met het oog op gemeenschappelijke doelstellingen’. Eind oktober zullen ze bijeenkomen om ‘tot gedeelde inzichten te komen’, staat in een gemeenschappelijke verklaring.

Macron besloot ook om de Franse ambassadeur volgende week opnieuw naar Washington te sturen nadat hij hem eerder had teruggehaald. Hij zal dan intensief samenwerken met de Amerikaanse functionarissen.