Man die agenten aanviel in Molenbeek mag naar huis met enkelband

De man die maandag vijf politieagenten verwondde in Sint-Jans-Molenbeek, wordt onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket. De politievakbonden reageren misnoegd.

Karim K., de man die maandagvoormiddag vijf agenten verwondde in Sint-Jans-Molenbeek, is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, weliswaar onder de modaliteit van het elektronisch toezicht. Dat betekent dat hij niet naar de gevangenis moet, maar een enkelband krijgt aangemeten. Dat meldt het Brusselse parket.

De man is in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen met werkonbekwaamheid ten aanzien van politieambtenaren, ongewapende weerspannigheid, bedreigingen door gebaren of zinnebeelden met een aanslag op personen waarop een criminele straf is gesteld, klinkt het.

Het incident deed zich maandagvoormiddag omstreeks 10 uur voor op de hoek van de Gentsesteenweg en de Alphonse Vandenpeereboomstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Een motoragent ging er over tot de controle van het voertuig van de man omdat die een verkeersovertreding had begaan. Karim K., een Nederlander die al jarenlang bij zijn moeder in Molenbeek verblijft, was naar eigen zeggen ontdaan omdat zijn verloofde, met wie hij op trouwen stond, plots was vertrokken. Tijdens de politiecontrole bleek dat de boorddocumenten van het voertuig niet in orde waren, waarop de agent aanstalten zou gemaakt hebben om het voertuig in beslag te nemen.

Bewakingscamera’s analyseren

Karim K. verzette zich daartegen en de motoragent vroeg bijstand aan andere ploegen, maar K. bleef zich verzetten en agressief opstellen, en ging de agenten te lijf. Daarbij zou hij ook gebruikgemaakt hebben van een autokrik. Een anti-overvalbrigade die in versterking kwam, kon de man uiteindelijk intercepteren op de Gentsesteenweg.

Drie politieagenten werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar konden na verzorging het ziekenhuis verlaten. Twee andere politieagenten geraakten lichtgewond. Alle vijf de politiemensen zijn tijdelijk arbeidsongeschikt.

‘Het onderzoek naar de feiten loopt nu verder’, zegt het Brusselse parket. ‘Daarbij zullen onder meer de beelden van bewakingscamera’s uit de buurt geanalyseerd worden.’

Karim K., die bij het gerecht gekend is voor meerdere feiten van geweld, moet intussen binnen de vijf dagen voor de Brusselse raadkamer verschijnen. Die moet zich uitspreken over de bevestiging van die voorlopige hechtenis.

Politievakbonden niet te spreken over enkelband

‘Deze elektronische enkelband is gewoon schaamtelijk’, reageert Mario Thys van de politievakbond NSPV. ‘Dit zorgt voor enorme verontwaardiging bij de collega’s. Het grootste probleem in heel deze zaak zit tussen de muren van het Justitiepaleis. Zij voeden wanorde en chaos in de Brusselse jungle.’

Ook Kris Verstraeten van het VSOA Brussel-West reageert boos. ‘De politici beloven altijd opnieuw nultolerantie maar deze zaak bewijst dat dit keer op keer holle woorden zijn. Er verandert niks. Deze zaak waarbij drie collega’s gewond raakten zorgt voor heel wat frustratie bij de agenten op het terrein.’