Aardbeving treft Australische deelstaat Victoria
Foto: EPA-EFE

De Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5,8. Dat heeft het Amerikaanse geologische instituut USGS gezegd en wordt bevestigd door het Australische geologische instituut Geosciences Australia, dat eerder gewaagde van een beving met een kracht van 6.

De beving werd opgetekend in Mansfield, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Melbourne, de hoofdstad van de op één na dichtstbevolkte deelstaat van het land. Het epicentrum bevond zich op een diepte van amper 10 kilometer.

De schok, die zo’n 20 seconden duurde, werd volgens diverse Australische media gevoeld tot in Melbourne, Canberra, Tasmanië en buurten in New South Wales. Er werd geen tsunamiwaarschuwing afgekondigd en er zouden geen gewonden zijn gevallen. Er is wel schade – ook in Melbourne – aan gebouwen en wegen, maar ook daarmee lijkt het mee te vallen. Na de eerste beving volgden nog twee naschokken met een magnitude van 4 en 3,1.

Grote aardbevingen zijn ongebruikelijk in het zuidoosten van Australië. Volgens Mike Sandiford, geoloog aan de universiteit van Melbourne, was dit de grootste aardbeving van de voorbije jaren in de regio. Een beving van deze omvang komt elke ‘10 tot 20 jaar voor in het zuidoosten van Australië, de laatste was Thorpdale in 2012’, aldus Sandiford.

Aardbeving treft Australische deelstaat Victoria
Foto: EPA-EFE