camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

jeugdliteratuur

Amanda Gorman nu ook voor kinderen

Gisteren verscheen Change sings: a children’s anthem, het kinderboek van Amanda Gorman. De Nederlandse vertaling verscheen tegelijk met het origineel.

woensdag 22 september 2021 om 3.25 uur

Met de zegen van Martin Luther King. rr

Zo klinkt verandering, luidt de ­Nederlandse titel van Gormans kinderboekendebuut. De vertaling is van de hand van de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia, de kleurrijke, realistische illustraties werden gemaakt door de Amerikaanse Loren Long, die eerder ook al het kinderboek van Barack Obama illustreerde. Het is een tekst met een bezwerend ritme, dat ook in vertaling goed overeind is gebleven. In de illustraties voert Long een zwart meisje op met een gitaar. Onder een muurschildering van Martin Luther King ontmoet ze een jongen met een tuba. Samen trekken ze erop uit en overtuigen steeds meer mensen om met hen mee te spelen, ook al is het niet altijd makkelijk om hen te overhalen. Op het eind vormen ze een heuse fanfare – een goede visuele vondst van Long. Zelf vereeuwigd tot een muurschildering treden ze in de voetsporen van Martin Luther King.

In Zo klinkt verandering is een duidelijke echo van The hill we climb te horen. Het is een boek met een hoopvolle boodschap en een oproep tot engagement. (vdbv)

De podcasts van De Standaard