Trudeau heeft gegokt, maar gewonnen noch verloren
Foto: REUTERS

Nog niet alle stemmen zijn geteld in de Canadese verkiezingen, maar de voorlopige resultaten wijzen op een status quo. De conservatieve uitdager van Trudeau, Erin O’Toole, heeft zijn nederlaag erkend, maar de liberalen blijven zitten met een minderheid in het parlement.

De schade blijft beperkt voor Canadees eerste minister Justin Trudeau, die de gok nam om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Hij kan aanblijven. Zijn belangrijkste uitdager, de conservatieve leider Erin O’Toole, erkende gisteren dat de resultaten geen andere conclusie toelieten.

De liberalen van Trudeau slaagden er evenwel niet in om opnieuw een volstrekte meerderheid te behalen. Daarmee schieten de vervroegde verkiezingen het vermoedelijke doel van Trudeau voorbij: het goed gepercipieerde Canadese coronabeleid verzilveren om opnieuw de meerderheid te bekomen die de partij verloor in 2019.

Het zou net dat motief zijn dat stokken in de wielen stak. De Canadese kiezer was niet gediend met een ‘opportunistische’ vervroegde verkiezing in precaire tijden. Dat verweten de conservatieven de premier met veel lawaai.

Trudeau blijft afhankelijk van andere partijen

Elections Canada laat zien dat de liberalen op koers liggen om 156 zetels van de 338 te veroveren. De conservatieven zouden er 121 hebben. Beide partijen kunnen in geen geval nog de 170 zitjes halen die nodig zijn voor een volstrekte meerderheid.

Trudeau blijft dus afhankelijk van de hulp van andere partijen. De centrumlinkse Nieuwe Democraten (NDP) en de regionale partij Bloc Quebecois zouden volgens de prognoses respectievelijk 27 en 32 zetels halen, terwijl de Groenen volgens de prognoses slechts twee zetels zouden halen.

‘Betere dagen liggen voor ons’

‘U stuurt ons weer aan het werk met een duidelijk mandaat om Canada door deze pandemie heen te loodsen, en naar de betere dagen die voor ons liggen’, zei Trudeau dinsdag in zijn overwinningstoespraak.

‘Ik heb jullie gehoord, jullie willen niet meer dat we over politiek of verkiezingen praten. Jullie willen dat we ons concentreren op het werk dat we voor jullie moeten doen’, aldus de premier, die het beëindigen van de pandemie, het bestrijden van de klimaatcrisis en het zorgen voor betere kinderopvang als prioriteiten noemde.

Het zal nog even duren voor de definitieve resultaten bekend zijn. Door de coronamaatregelen waren sommige telbureaus minder bemand. Pas in de loop van vandaag worden de 800.000 stemmen die met de post zijn uitgebracht geteld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in