Gerecht identificeerde zeventien benadeelden in zaak-Fabre
Foto: AFP

Nadat twintig (ex-)medewerkers van de bekende choreograaf Jan ­Fabre hem drie jaar geleden in een open brief hadden beschuldigd van pesterijen, intimidatie, machtsmisbruik, psychologische spelletjes en seksueel overschrijdend gedrag, identificeerde het ­gerecht in totaal zeventien benadeelden.

Ook het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen wordt op de zittingsrol vermeld (DS 19 september). Zij ondertekenden de open brief in 2018 niet, maar traden toen op als mediabuffer.

In de brief schreven zijn (ex)-medewerkers dat ‘in en rond de repetitiezaal van Troubleyn vernedering dagelijkse kost is’ en ‘dat vooral vrouwen mikpunt zijn van pijnlijke en vaak openlijk seksistische kritiek’. Met voorbeelden – ‘geen seks, geen solo’ – probeerden ze duidelijk te maken dat het niet om een MeToo-gril ging, maar om een patroon dat zich al minstens twintig jaar herhaalde.

Mannelijke technieker

Op het proces zal de bekende choreograaf zich moeten verantwoorden voor seksueel ongewenst gedrag tegen twaalf (ex)-mede­werkers, en voor de aanranding van een van hen.

De medewerkers die met naam de open brief ondertekenden, worden allemaal beschouwd als benadeelde. Van de zeventien namen op de ­zittingsrol zijn er elf danseressen, en één niet-geïdentificeerde werknemer. Maar ook een productiemedewerkster, een mannelijke technieker en een Nederlandse ­actrice worden genoemd. Op het proces zal vandaag blijken wie van hen zich burgerlijke partij zal stellen in de zaak.

De zaak-Fabre wordt vandaag ingeleid. Alle partijen komen dan in de rechtbank samen om de agenda’s op elkaar af te stemmen voor het verdere verloop van het proces. Volgens zijn advocaat zal de choreograaf vandaag niet aanwezig zijn in de rechtbank.