Aldi test winkel zonder kassa in Londen
Foto: Reuters

De Duitse supermarktketen Aldi voert in Londen een test uit met een supermarkt zonder kassa’s, naar het voorbeeld van Amazon Go. Klanten hebben voor hun aankopen enkel een app nodig, die ze bij het binnenkomen scannen.

In de winkel registreert technologie wie welke goederen meegenomen heeft. Na het verlaten van de winkel wordt er via de app afgerekend.

‘We zijn steeds op zoek naar een nieuwe definitie van wat het betekent een discounter te zijn, en de technologie die bij deze test ingezet wordt, zal ons een schat aan inzichten bieden’, aldus Giles Hurley, topman van Aldi in Groot-Brittannië en Ierland.

Met meer dan 920 winkels is Aldi de op vier na grootste supermarktketen in Groot-Brittannië. In welke filialen de test precies zal gebeuren, wil Aldi nog niet kwijt. Eerst zullen medewerkers de technologie uitproberen. Ook Aldi’s Britse concurrent Tesco laat medewerkers uittesten of winkelen zonder kassa’s mogelijk is.

Winkelen in de toekomst: geen kassa’s maar camera’s

In Nederland voerde Albert Heijn in 2019 al een proefproject met een kassaloze winkel uit, naar datzelfde voorbeeld van Amazon Go, met camera’s die registreren wat klanten nemen en sensoren die het gewicht van de schappen monitoren. ‘Dat model heeft nog verfijning nodig’, stelde Marit van Egmond, ceo van Albert Heijn, in maart dit jaar in De Tijd.

Ze stelde ook dat Albert Heijn de eerste in Nederland was om de streepjescode te lanceren. Aldi deed dat in België als laatste, ruim na de andere ketens.

In België kun je bij verschillende ketens al producten scannen en betalen met de smartphone, maar de aanpak met camera’s en sensoren werd bijvoorbeeld door de Colruyt-groep te duur bevonden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in