Verenigde Staten heffen inreisverbod voor Europeanen op begin november
Foto: AFP

Gevaccineerde en geteste reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn officieel vanaf november opnieuw welkom in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie, Stavros Lambrinidis, kondigde op Twitter aan dat het inreisverbod begin november wordt opgeheven voor ‘gevaccineerde, op voorhand geteste Europeanen, net zoals gevaccineerde Amerikanen vandaag al naar de EU mogen reizen.’

Het gaat om een algemene opheffing van het verbod voor alle gevaccineerde buitenlanders. Jeff Zients, covid-19 coördinator in het Witte Huis, verklaarde dat ‘vaccinatie het beste wapen in ons arsenaal is om mensen veilig te houden en de verspreiding van het virus tegen te gaan.’

Om naar de Verenigde Staten af te reizen heb je zowel een bewijs van vaccinatie als een negatieve coronatest, ten vroegste drie dagen voor vertrek afgenomen, nodig. Daarnaast vraagt de Amerikaanse regering dat je een masker draagt en meewerkt aan uitgebreide contactopsporing. Quarantaine is niet nodig.

De luchtvaartmaatschappijen zullen instaan voor het verzamelen van gegevens voor de contactopsporing. Voor november publiceert het Amerikaanse centrum voor ziektebeheersing en -preventie (CDC) een lijst met vaccins die de Verenigde Staten zullen aanvaarden.

Boris Johnson reageerde alvast opgetogen met een tweet, waarin hij de ophef van het inreisverbod ‘een fantastische boost voor zaken en handel’ noemde.