Zilver en brons voor België, Filippo Ganna wereldkampioen tijdrijden
Foto: REUTERS

Filippo Ganna volgt zichzelf op als wereldkampioen tijdrijden. Wout van Aert moet vrede nemen met zilver op 5.37, Remco Evenepoel keert huiswaarts met brons.

Uitkijken was het evenwel naar de eerste richttijd met de Duitser Max Walscheid, vijfde op het jongste EK. De Duitser dook als eerste onder de 16 minuten aan het eerste tussenpunt na 13,8 km. Remco Evenepoel ging daar al meteen stevig onder met 15:47 en hield de Belgische hoop levend.

Onze landgenoot ging door op zijn elan en zette ook de beste tijd neer aan het tweede tussenpunt na 33,3 km: 37:17. Stefan Bissegger zou daar niet in de buurt komen. In het slotdeel verzwakte Evenepoel niet, integendeel, hij wist nog te versnellen en aan de meet in Brugge klokte hij na 43,3 km af in 48:31, goed voor een plek in de hotseat. Maar toppers zoals Kasper Asgreen, Rémi Cavagna, Stefan Küng, Wout van Aert en Filippo Ganna moesten toen nog komen.

Asgreen ging als eerste onder de chrono van Evenepoel, daarna lukte dat ook Küng en vooral Wout van Aert zette een toptijd neer met 15:19, meteen gevolgd door een kleine slipper, die gelukkig niet resulteerde in een valpartij.

Alleen Ganna moest nog passeren. De wereldkampioen reed snel, maar gaf zes seconden prijs op de renner van Jumbo-Visma. Virtueel goud dus voor Van Aert, zilver voor Ganna op 6 seconden, brons voor Küng op 18 tellen en Evenepoel had voorlopig de vijfde tijd. Maar er moest nog 30 km afgelegd worden. Het tweede tussenpunt zou meer duidelijkheid verschaffen over de verhoudingen. Asgreen gaf alvast tijd toe in het tweede deel op Evenepoel, net zoals Küng, waardoor Evenepoel opnieuw op medaillekoers was.

Enkel Wout van Aert verzwakte niet, het verschil met Evenepoel liep op naar 32 seconden. En plots deed Ganna ook opnieuw mee voor het goud, want hij nam tijd terug op Van Aert en passeerde op 84 honderdsten van onze landgenoot. ‘Er is niet veel blijheid met deze zilveren medaille’, zei van Aert in een eerste reactie. ‘Ik rijd een goede tijdrit, maar dit is het zilver te veel. Er valt me niets te verwijten. Ik rijd snel, maar ik word op waarde geklopt door Ganna. Hij is een superspecialist, echt een enorm sterke tijdrijder. Eigenlijk moet ik dan tevreden zijn met zilver, want hij is veel meer een tijdrijder dan ik, maar ik ben niet tevreden.’

De laatste kilometers zouden allesbepalend worden en Ganna stoomde door tot het eind. Hij nam nog meer tijd terug in de slotfase. Van Aert gaf alles wat hij in zich had, maar kwam net tekort. Hij moet vrede nemen met zilver op 5.37 van Ganna. Evenepoel pakt brons op 44 seconden van de wereldkampioen, die zichzelf opvolgt.