Zaak-Chovanec: ‘Nieuwe expertise wijt overlijden aan hoofdletsel’
Foto: AP

Een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec wijst uit dat de man overleed als gevolg van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van de agenten of hulpverleners. Dat meldt RTL Info.

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt.

Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop de man zich ‘s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang wordt gehouden door agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en een van hen een Hitlergroet maakt.

Een nieuwe expertise, met medewerking van experts die door de burgerlijke partij werden aangewezen, brengt volgens RTL Info aan het licht dat de man stierf aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte. Hij zou niet verstikt zijn door de agenten. ‘Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof’, stellen de experts volgens RTL Info.

De advocaten van de drie agenten die Chovanec in bedwang hielden, noemen het onderzoek een belangrijk element. ‘Niets bewijst op dit moment dat de interventie van mijn cliënten een verband heeft met het overlijden’, zegt advocaat Hayat Karim.

Op 27 en 28 september vindt een reconstructie plaats in de zaak.

In een rapport legde het Comité P eerder een resem manco’s bij de luchtvaartpolitie bloot naar aanleiding van de zaak. Minstens een ­gebrek aan verantwoordelijkheidszin leek de norm te zijn geworden, klonk het. Zo vond niemand het nodig de hiërarchie te briefen over de Hitlergroet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in