Trump-aanhangers betogen onder streng toezicht in Washington
Foto: REUTERS

De Amerikaanse hoofdstad nam draconische maatregelen in de aanloop van een betoging van supporters van de Trump-aanhangers die op 6 januari het Capitool bestormden. Uiteindelijk daagden zo’n honderd tot tweehonderd demonstranten op.

Honderden agenten werden ingezet om de betoging in goede banen te leiden. Rond het Capitool werd opnieuw een veiligheidshek van zo’n twee meter geplaatst, honderd leden van de National Guard werden stand-by gezet en op de luchthaven werden reizigers extra gecontroleerd.

Uren voor de start van de betoging stonden agenten van het Capitool al aan het veiligheidshek in oproeruitrusting. ‘Op 6 januari wisten we dat er iets broeide, maar niemand had verwacht wat er gebeurd is’, zei een politieagent die anoniem wil blijven. ‘Deze keer zijn we op het ergste voorbereid.’

De organisatoren van de ‘Justice for J6’-betoging verklaarden dat ze een vreedzaam protest wilden, maar politiechef Thomas Manger zei dat er gedreigd is met geweld. Vandaar de draconische maatregelen. Maar er daagde veel minder volk op dan verwacht. Soms liepen de gemoederen wel op, met schreeuwpartijen tussen de deelnemers en tegendemonstranten. De politie kwam soms tussenbeide.

Trump-aanhangers betogen onder streng toezicht in Washington
Foto: REUTERS

De demonstranten eisten de vrijlating van de mensen die op 6 januari het Capitool hebben bestormd na een speech van Donald Trump. Meer dan zeshonderd mensen zijn daarvoor aangeklaagd. Bij de bestorming vielen vijf doden, onder wie één politieagent. Donald Trump werd geïmpeacht wegens de rol die hij die dag had gespeeld, maar daarna werd hij door zijn Republikeinse partijgenoten vrijgesproken.