Dodelijk slachtoffer op dancefestival Extrema Extra had gevaarlijke XTC op zak: ‘Pillen zijn potentieel dodelijk’
Foto: Boumediene Belbachir

De vijftiger uit Nederland die vrijdagnacht onwel werd op het Extrema Extra festival in Houthalen-Helchteren en vervolgens overleed, had XTC op zak met een gevaarlijk hoge dosis MDMA in. Dat zegt het parket van Limburg, dat iedereen waarschuwt voor de drugs.

De 52-jarige Nederlander bezocht het festival met zijn vriendin, toen het ter hoogte van het Aperol Spritz Stage misliep. De man werd onwel en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed hij later op de avond.

In zijn zakken vond de politie enkele xtc-pillen met de letters ‘PP’ op, het logo van het modemerk Philipp Plein. Het parket liet de pillen met spoed analyseren.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat zat er een zeer hoge dosering MDMA in de tabletten. Er zou 175 milligram MDMA in hebben gezeten - bijna de dubbele hoeveelheid MDMA die normaal in een XTC-tablet zit. ‘Ze zijn potentieel dodelijk’, zegt het parket.

Het gerecht vreest nu dat deze pillen de ronde doen op het festival, dat ook vandaag nog doorgaat.

De politie vond daarnaast nog twee andere soorten designerdrugs in zijn zakken. ‘Het gaat om Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS), met name methylone en 3MMC’, aldus het parket

‘Voor alle duidelijkheid: of één van deze drugs in verband staan met het overlijden van de man, is op dit moment nog niet duidelijk’, zegt het parket.

Grootste festival

Extrema Outdoor, aan De Plas in Houthalen-Helchteren, is met bijna 65.000 tickets die in voorverkoop de deur uitgingen, dit jaar het grootste festival in ons land. De festivalorganisatie reageerde verslagen op het overlijden. ‘Wij wachten het onderzoek af en danken de medische staf voor het accurate en snelle handelen’, klonk het.

De organisatie wenste de familie, vrienden en kennissen zeer veel sterkte toe. Ook burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans (Vooruit) drukte zijn medeleven uit.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in