Miljonair Robert Durst praatte zijn mond voorbij op tv en is nu veroordeeld
Foto: AFP

Een volksjury in de Amerikaanse stad Los Angeles heeft de Amerikaanse miljonair Robert Durst schuldig bevonden aan de moord op zijn vriendin Susan Berman. De 78-jarige erfgenaam van het New Yorkse vastgoedimperium van de Durst Organization schoot de vrouw meer dan twintig jaar geleden dood met een kogel in haar hoofd.

Susan Berman was een goede vriendin van Durst. In 2000 werd ze op kerstavond gedood bij haar thuis, aan de vooravond van een getuigenis over de verdwijning van Kathleen McCormack, de eerste vrouw van de vastgoedmiljonair in 1982. Hoewel hij hiervoor nooit werd vervolgd, was Durst altijd wel een verdachte in deze onopgeloste verdwijningszaak. Vermoed wordt dat Berman meer wist over de verdwijning van Dursts eerste vrouw en dat ze dat later moest bekopen met haar leven.

En daar bleef het toen niet bij. Na de dood van Berman leefde Durst een tijdje ondergedoken in Texas. Maar toen een buurman zijn identiteit ontdekte, doodde Durst de man. Naar eigen zeggen handelde hij toen uit zelfverdediging en in 2003 sprak een jury hem inderdaad vrij voor de feiten.

De bal rond deze zaak ging opnieuw aan het rollen in 2015, net voor de laatste aflevering van de zesdelige HBO-documentairereeks ‘The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst’ zou worden uitgezonden. Bij de opnames voor de reeks zou hij zijn mond voorbij gepraat hebben.

In de serie spreekt Durst openhartig over de verdwijning van McCormack, de onopgeloste moord van Berman, en over de dood van zijn buurman Morris Black. Na het interview, waarin hij geconfronteerd werd met nieuw bewijsmateriaal, wandelde hij naar de badkamer van het hotel en mompelde hij tegen zichzelf: ‘Dit is het. Je bent erbij. Wat heb ik in godsnaam gedaan? Hen allemaal gedood, natuurlijk.’ Zijn opgespeld microfoontje stond nog aan. De filmbeelden werden onlangs in de rechtszaal getoond.

Durst was vrijdag niet aanwezig in de rechtszaal om de beslissing van de jury na het vijf maanden durende proces te horen. Hij was in contact gekomen met iemand die covid-19 had opgelopen.

Volgens Amerikaanse media zal Durst op 18 oktober zijn straf kennen. Hij riskeert levenslang.

De man die zichzelf aan de galg praatte