Nog honderden Belgen vast in Kaboel
Themabeeld van Afghanen die hun land ontvluchten. Foto: rr

Er zitten nog 475 ‘mensen onder de verantwoordelijkheid van België’ vast in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Dat blijkt uit een telling van Buitenlandse Zaken, zo schrijft Le Soir.

Bij de 475 mensen gaat het om zowat 270 Belgen en hun families. De overige 200 zijn personen die bescherming nodig hebben, zoals mensen die er voor ons land hebben gewerkt en mensenrechtenactivisten.

Van de 475 mensen die België nog probeert te evacueren, hadden er 150 al voor de reddingsoperatie Red Kite, die op 26 augustus is afgelopen, van zich laten horen. De rest meldde zich pas na die datum bij de Belgische ambassade in het Pakistaanse Islamabad. ‘De lijst is sindsdien blijven groeien’, aldus de FOD Buitenlandse Zaken, die de gevallen blijft opvolgen en oplossingen probeert te vinden voor de mensen die vastzitten in Kaboel.

Welke oplossingen dat zijn wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Toen Red Kite afliep, luidde het daarover in een officieel persbericht: ‘Defensie zal haar bestaande netwerk van verbindingsofficieren en defensieattachés verder inzetten om de evolutie van de situatie in Afghanistan op te volgen en om de nauwe contacten met onze partnerlanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten, voort te zetten’

Op dat moment was er nog maar sprake van 180 Belgen (of mensen die voor ons land gewerkt hebben).

Lees ook: ‘Evacuatie verliep bij ons even chaotisch als bij de Nederlanders’