Red Flames openen met gelijkspel tegen Polen
Foto: ISOPIX

De Belgische voetbalvrouwen (FIFA 19) zijn vrijdagavond met een gelijkspel tegen Polen (FIFA 29) begonnen aan hun kwalificatieronde voor het WK 2023. In Gdansk werd het 1-1.

Ewa Pajor bracht Polen in de 40e minuut op voorsprong. Charlotte Tison kon de bal onvoldoende wegwerken, de Wolfsburg-spits deed vervolgens de netten trillen. Pajor was nog voor de rust dichtbij de 2-0. Haar tweede treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

In de 79e minuut lukte Janice Cayman met wat meeval de gelijkmaker. Haar voorzet waaide in doel.

Bondscoach Ives Serneels kon door blessures geen beroep doen op vaste waarden als Profvoetbalster van het Jaar Laura De Neve, Elena Dhont, Ella Van Kerkhoven en Kassandra Missipo.

In groep F won Noorwegen (Fifa 12) donderdag met 10-0 van Armenië (Fifa 128), Albanië (Fifa 75) en Kosovo (Fifa 115) speelden 1-1 gelijk. Dinsdag (20u30) spelen de Red Flames in het Koning Boudewijnstadion tegen Albanië.

De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De tweede speelt play-offs.

België was er nog nooit bij op een WK vrouwenvoetbal. Het WK van 2019 in Frankrijk misten de Red Flames na verlies in de play-offs tegen Zwitserland. De Flames debuteerden in 2017 wel op het EK in Nederland en zijn er volgend jaar eveneens bij wanneer in Engeland (met een jaar vertraging) om de Europese titel wordt gespeeld.

Op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland zullen voor het eerst 32 landen in plaats van 24 deelnemen. De Verenigde Staten wonnen de voorbije twee edities.