Tien verdachten aanslagen Brussel komen voor assisenhof
Salah Abeslam. Foto: Nieuwsblad

Tien verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016 zullen zich voor het assisenhof moeten verantwoorden. Dat heeft het hof van beroep in Brussel vrijdag bekendgemaakt.

De tien mannen worden naar het hof van assisen verwezen voor moord en poging tot moord gepleegd in een terroristische context en/of deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep.

Het gaat om Oussama Atar, Mohamed Abrini, Salah Abdeslam, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa alsmede Smail en Ibrahim Farisi.

Het proces zal naar verwachting in september 2022 beginnen in het justitiepaleis ‘Justitia’ in Evere, op een datum die nog moet worden bepaald door het hof van beroep van Brussel.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, en ongeveer 340 personen raakten gewond. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld. Drie verdachten werden uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Het federaal parket had gevraagd om de broers Farisi door te verwijzen naar de correctionele rechtbank en niet naar het assisenhof. Een aantal advocaten van de slachtoffers had zich daarbij aangesloten, andere burgerlijke partijen drongen dan weer aan op één enkel proces, voor het assisenhof, terwijl ook de advocaat van Smail Farisi zelf zijn voorkeur voor een assisenproces liet blijken. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft die beslissing van de raadkamer nu bevestigd en beide broers Farisi toch doorverwezen naar het assisenhof.

In het dossier hebben zich intussen al 960 mensen burgerlijke partij gesteld, terwijl 310 anderen zich hebben aangemeld als benadeelde persoon.