Weduwe eist 100.000 euro schadevergoeding in eerste rechtszaak coronabrandhaard Ischgl
Het skigebied in Ischgl in 2018. Foto: Felix Hörhager/dpa

In Wenen is vrijdag de eerste van een reeks rechtszaken van start gegaan die verband houden met een grote corona-uitbraak begin vorig jaar in het populaire skioord Ischgl in Tirol.

De zoon en een weduwe van een Oostenrijker die overleed na een coronabesmetting staan als eerste in rechtszaal. Ze vorderen 100.000 euro schadevergoeding van de staat. Die wees een minnelijke schikking af en liet door advocaten optekenen dat ‘de regering en de autoriteiten correct hebben gehandeld met de kennis van het virus op dat moment’.

De 72-jarige journalist raakte besmet tijdens het chaotische vertrek met de bus uit het dal op weg naar het treinstation. Duizenden vakantiegangers werden op 13 maart 2020 verrast door de aankondiging van kanselier Sebastian Kurz dat het Paznauntal met onmiddellijke ingang zou worden geïsoleerd.

Daarop pakten veel vakantiegangers onmiddellijk hun koffers en probeerden het gebied te verlaten. Vanuit het oogpunt van de eisers hebben die omstandigheden ertoe bijgedragen dat het virus zich in delen van Europa heeft kunnen verspreiden.

De families van de slachtoffers verwijten de autoriteiten dat ze te laat voor het virus hebben gewaarschuwd en te lang getalmd hebben om de ski-activiteiten te sluiten. Ischgl staat bekend om zijn partyscene en wordt beschouwd als een van de hotspots voor de verspreiding van het virus in de eerste golf in maart 2020.