De drie astronauten die werkten aan de constructie van het Chinese ruimtestation, zijn na hun recordmissie van drie maanden opnieuw op aarde geland. Dat meldt de Chinese staatstelevisie.

Hun capsule landde vrijdag omstreeks 13.35 uur lokale tijd (7.35 uur Belgische tijd) in de Gobi-woestijn, in het noordwesten van China, zo blijkt uit CCTV-beelden. De landingscapsule werd afgeremd door een parachute met rode en witte strepen.

De terugkeer van de drie mannen werd live uitgezonden door CCTV, met indrukwekkende beelden via een camera aan boord van de capsule.

De astronauten moeten nu in quarantaine, niet ‘vanwege covid-19’ maar omdat ‘hun immuniteit verzwakt is’ na hun lang verblijf in de ruimte, zei Huang Weifen, een hoge verantwoordelijke bij de Chinese ruimtevaart.

Ze hadden donderdag hun recordmissie in de ruimte afgerond. De drie hebben al die tijd gewerkt aan het Chinese ruimtestation Tiangong (Hemels Paleis).

Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo verlieten op 17 juni de aarde aan boord van de Shenzhou-12. Hun missie van drie maanden is de langste ooit uitgevoerd door Chinese astronauten.

China bouwt aan een eigen ruimtestation, nadat de Verenigde Staten weigerden het land te laten deelnemen aan de missies naar het internationale ruimtestation ISS. Het ISS zou in 2024 buiten gebruik worden gesteld, al heeft de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA gehint op een mogelijke verlenging van de levensduur tot 2028.