Vlaams Belang: ‘Uitspraken Eddy Demarez zijn fait divers’
Foto: VRT

In de commissie Media van het Vlaams Parlement heeft het Vlaams Belang gebotst met de andere partijen over de denigrerende uitspraken van Eddy Demarez. Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) herhaalde dat de Sporza-journalist een tweede kans verdient.

De commotie die er afgelopen zomer was over de uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez bij de huldiging van de Belgian Cats heeft in de commissie Media van het Vlaams Parlement geleid tot een botsing tussen Vlaams Belang en de andere partijen. Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans bestempelde de uitspraken als een ‘fait divers’. ‘De enige fout die hij gemaakt heeft, is dat hij zijn “machine” (micro) niet heeft afgezet’, zei Slootmans.

‘U toont uw ware gelaat. Dit is ronduit homofoob’, reageerde Vooruit-parlementslid Katia Segers. ‘Hebben we wel hetzelfde fragment gehoord’, vroeg CD&V-parlementslid Orry Van de Wauwer zich af. ‘Dit was puur seksisme en lesbofobie. Hiermee toont u opnieuw de ware aard van u en uw partij. U staat niet aan de kant van de slachtoffers, maar aan de kant van de daders.’

N-VA-parlementslid Freya Perdaens en Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman sloten zich aan bij de kritiek op Slootmans. Die liet de kritiek niet aan zijn hart komen. ‘Kom toch eens buiten. Al die “beroepsgeshockeerden” met lange tenen’, reageerde hij.

Van vlees en bloed

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kreeg in de commissie een aantal vragen over het incident. Ter herinnering: bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars deed Demarez via het nog openstaande videokanaal een aantal ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysieke voorkomen of de naam van Belgian Cats. De uitspraken veroorzaakten veel verontwaardiging en kritiek en de VRT zette de sportjournalist op non-actief.

Dalle herhaalde dat de uitspraken van Demarez ‘ongepast’ waren en dat de VRT het dossier opvolgt. De CD&V-minister waarschuwde wel voor een samenleving waar één fout onmiddellijk leidt tot een definitieve veroordeling. ‘Het gaat om iemand van vlees en bloed met een indrukwekkende loopbaan. Zo iemand kan een tweede kans verdienen’, meent Dalle. ‘Het is aan de VRT om te kijken hoe ze hier verder mee omgaat. Als er oprechte excuses zijn en er een gesprek is, lijkt een ontslag me een disproportionele sanctie.’